Vizuelna umjetnost

Preminuo čuveni umjetnik Janis Kunelis

Preminuo čuveni umjetnik Janis Kunelis
Preminuo čuveni umjetnik Janis Kunelis

Čuveni umjetnik grčkog porijekla Janis Kunellis, glavni protagonista umjetničkog pokreta „Arte povera“, koji je bio poznat i po pedagoškom radu, preminuo je u 81. godini u Italiji, gdje je živio.

Kunelis je preminuo 16. februara u Rimu, prenijeli su italijanski mediji.

Rođen 23. marta 1936. godine u Pireju, Kunelis je živio i radio u Italiji od sredine 50-ih godina, kada je došao na studije na Akademiji umjetnosti u Rimu.

Bio je poznat po dugogodišnjem radu na proširenju i otvaranju uže oblasti likovnih umjetnosti, postavši jedna od ključnih ličnosti Arte povera i evropske umjetničke scene 70-ih i 80-ih godina.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1960. godine u La Tartaruga galeriji, a njegov najpoznatiji rani rad je Kunellisova instalacija "Cavalli" u galeriji L’ Attico u Rimu 1969. koja je napravila značajan preokret u svijetu umjetnosti, jer je u galerijski prostor uveo dvanaest živih konja i svezao ih uz zidove. Od tada do danas njegova djela imaju krucijalni značaj za izučavanje i sagledavanje tendencija u istoriji savremene svjetske umjetnosti. Ova instalacija je ponovo prikazana u New Yorku u junu 2015. godine.

U svoje instalacije uveo je nove materijale kao što su dim, ugalj, čelik, meso, pronađeni drveni objekti, komadići kamenja...

Ugled je stekao i zahvaljujući pedagoškom radu, prije svega kao profesor na Akademiji umjetnosti u Dizeldorfu, gdje je predavao od 1994. do 2000. godine.

Njegov rad bio je usmjeren na pomoć studentima da pronađu i razviju sopstvenu poetiku koja će nositi minimalne tragove uticaja škole i profesora i koja će biti stalna borba protiv dogme.

Bio je jedan od prvih umjetnika koji su svoj rad poklonili projektu Ars Aevi u Sarajevu, pokrenutom u okviru inicijative za izgradnju sarajevskog muzeja savremene umjetnosti.

U sarajevskoj Vijećnici 2004. godine postavio je jedinstvenu instalaciju "Vrata Sarajeva" koja je procijenjena jednim od njegovih najznačajnijih ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije