Vizuelna umjetnost

"Proces" izrodio rebrending ustanova kulture Republike Srpske

"Proces" izrodio rebrending ustanova kulture Republike Srpske
Foto: Ustupljena fotografija | "Proces" izrodio rebrending ustanova kulture Srpske

​BANJALUKA - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) povodom Dana muzeja, 8. februara, otvorena je izložba grafičkog dizajna "Proces", koja je nastala kao rezultat četvorogodišnjeg evropskog projekta "ReCulture: Rebrendiranje ustanova kulture zapadnog Balkana" u okviru programa "Kreativne Evrope".

Na izložbi su predstavljeni novi vizuelni identitet Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i vizuelni identiteti ostalih institucija kulture koje su dio ovog projekta: Kulturnog centra Trebinje, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Umjetničke kolonije Danilovgrad.

"Poseban naglasak stavljamo na institucije iz Republike Srpske zbog činjenice da je Kulturni centar Trebinje glavni nosilac ovog projekta. Mijenjanjem svojih vizuelnih identiteta kroz ovaj projekat institucije su pokazale kako osavremeniti i poboljšati svoju transparentnost i učvrstiti svoje pozicije vodećih institucija kulture u sredinama u kojima djeluju", rekla je Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

Izložba predstavlja četvorogodišnje trajanje projekta u okviru kojeg su odabrani timovi mladih dizajnera radili na različitim aspektima vizuelnog identiteta ovih institucija, uz aktivnu podršku lokalnih i evropskih mentora. 

"Ovim projektom smo, pored novih vizuelnih identiteta, dobili i jače međuinstitucionalne veze u sektoru kulture i kroz ovaj primjer dobre prakse pokazali koliko je važno sarađivati i graditi trajno dobre veze u regionu. Imamo priliku da svi zajedno vidimo koliko toga su uradili mentori i timovi mladih dizajnera bez kojih ovaj projekat zasigurno ne bi rezultirao ovim sjajnim dizajnerskim rješenjima", rekao je Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

Dodao je da su u okviru izložbe predstavljena dizajnerska rješenja novih logotipa, odabrane palete boja i fontova te njihove primjene na plakate, društvene mreže, veb-sajt i primjere aplikacija na suvenire. "Izložba 'Proces' ne prikazuje samo konačne rezultate projekta, već pokušava da istakne stvaralački put kao odraz raznovrsnosti institucija i projektnih partnera, kreativnih pristupa i mentorskih praksi", kaže Vuković.

Uz prezentaciju grafičke knjige standarda i prototipova novih linija suvenira, ova postavka posebno naglašava kreativni proces nastanka dizajnerskih rješenja koja će biti dio novog vizuelnog identiteta.  "Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske je institucija koja me uvijek prijatno iznenadi. Čast mi je što imam priliku da se obratim u ime Kancelarije Delegacije Evropske unije i ono što mogu da kažem za ovaj projekat i ovu izložbu su samo riječi hvale. Svi učesnici na projektu su, čini mi se, dali svoj maksimum i to imamo priliku sada da vidimo", rekao je Simone Gerini, šef Kancelarije Delegacije Evropske unije u Banjaluci.

Dodao je da je možda najvažnije da su sa novim identitetom pozicionirali sebe na evropskoj umjetničkoj sceni.

"Uz ovo moderno i atraktivno rješenje možemo da vidimo na koji način ova institucija raste i razvija se. Posebno je važna činjenica da je ovaj projekat povezao vodeće institucije kulture Republike Srpske, Srbije i Crne Gore u svrhu njihove modernizacije. Na ovaj način pružena je podrška i prilika mladim dizajnerima da steknu nova znanja, iskustva i važnu referencu za svoj budući rad", kazala je Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture RS.

Dodala je da povezivanjem kulturnih institucija dolazi i do povezivanja gradova Banjaluke i Trebinja te da je dat putokaz za dalji razvoj i saradnju institucija kulture u Republici Srpskoj.

"Novi logotip Muzeja predstavlja sat koji ujedno simboliše Banjaluku i njenu istoriju i vrijeme koje u Muzeju čuvamo, ali i sve ono što nam budućnost donosi", kazala je Stojičićeva.

Dizajnersko rješenje ovog logotipa sastoji se od 10 krakova konstruisanih u odnosu na zlatni presjek koji, kako vrijeme prolazi, postaju sve tanji. Posljednji krak se zaustavlja na poziciji devet časova, a četvrtina sata koja nedostaje simbolizuje ono što se tek treba desiti, "taj neuhvatljivi trenutak savremenosti" koji ćemo pronaći dolaskom u Muzej. 

Dizajnerski tim koji je radio na rebrendiranju Muzeja pod vođstvom mentora, koji je i autor izložbene postavke u MSU RS, Nemanje Mićevića, grafičkog dizajnera, čine mladi dizajneri Luka Matić i Sonja Jovanović. 

Povodom ove izložbe priređen je i 3D maping čiji je autor Mladen Đukić, profesor s Akademije umjetnosti u Banjaluci, sa timom svojih saradnika, koji se sastoji od projekcije animacije i pokretne grafike novog logotipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije