Vizuelna umjetnost

Radost stvaranja neiscrpna tema

Radost stvaranja neiscrpna tema
Foto: Ilustracija | Radost stvaranja neiscrpna tema

TREBINJE - Prijedorski umjetnik Velimir Ilišević u Galeriji Kulturnog centra u Trebinju u četvrtak uveče predstavio se prvi put.

Na izložbi pod nazivom "Stanište duha" predstavljeno je šezdesetak slika, crteža, skica, radova na papiru, što, kako je i sam rekao, predstavlja jedan mali nastavak velike retrospektivne izložbe koja je bila predstavljena u Muzeju u Šafhauzenu u Švajcarskoj, gdje sada živi i radi.

"Ovo je, u stvari, nastavak izložbi koje su počele u Prijedoru, zatim u Banjaluci, pa u Trebinju, a riječ je o radovima iz posljednjih nekoliko godina, pa sve do onih najnovijih", objasnio je autor, ističući da je tema njegovih slika, u stvari, radost stvaranja, jer je počeo slikati kao dijete i umjetnost je, kako objašnjava, njegova svakodnevica.

Zadovoljan što je i na ovaj način obogaćena kulturna ponuda Trebinja u okviru manifestacije "Trebinjsko kulturno ljeto", koja traje do kraja oktobra, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Trebinje Zoran Milošević je na otvaranju istakao da su u pitanju vrlo kvalitetna izložba i kvalitetan umjetnik, koji stvara već 30 godina.

"Na ovaj način Trebinje još jednom pokazuje svoje strateško opredjeljenje da bude grad kulture, da bude otvoren grad i da bude mjesto interkulturalnosti koja prevazilazi sve podjele i barijere", kazao je Milošević.

Podsjetio je da se djela ovog umjetnika nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom Evrope, a do sada je izlagao u renomiranim galerijskim prostorima u Švajcarskoj, Španiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, Srbiji i BiH.

S Iliševićem su u Trebinje stigli i njegovi prijatelji, džez duo Morgentaler/Rulin, čija osobena muzika, aranžmani pjesama i same pjesme čine da ovi muzičari slove za jednu od najneobičnijih i najuzbudljivijih džez grupa u Švajcarskoj, s izvedbama koje zvuče kao džez, a oslanjaju se na rok, pop i etno muziku.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, zajedno s igumanom tvrdoškim ocem Savom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije