Vizuelna umjetnost

Radovi grupe "Zvono": Izložba "Protrčali smo kroz zidove" u "Manifestu"

Radovi grupe "Zvono": Izložba "Protrčali smo kroz zidove" u "Manifestu"
Foto: Ustupljena fotografija | Radovi grupe "Zvono": Izložba "Protrčali smo kroz zidove" u "Manifestu"

SARAJEVO - Izložba "Protrčali smo kroz zidove", na kojoj će biti predstavljeni radovi rodonačelnika video umjetnosti u Bosni i Hercegovini - grupe "Zvono", biće otvorena sutra u 19 časova u Galeriji savremenih umjetnosti "Manifesto".

Izložba grupe "Zvono", koju kustoski potpisuje Kristina Ljevak Bajramović, prva je u nizu izložbi u okviru programa "Images in motion - ideologies in transition/Slike u pokretu - ideologije u tranziciji".

Kako je navedeno u saopštenju organizatora, riječ je o kustoskom projektu kojem je cilj istražiti i predstaviti ostvarenja video umjetnosti u BiH, ali i kreirati mogućnosti za produkciju novih radova, istovremeno problematizirajući i kontekstualizirajući savremene ideološke borbe.

O grupi "Zvono"

Prije 42 godine, grupa ljudi je znala da je umjetničko predstavljanje u okolnostima umjetnosti nikada naklonjenim, mnogo učinkovitije, kada se djeluje zajedno.

Okupljali su se u kafeu "Zvono" gdje su već tri godine ranije Jovica Maričić, Slobodan Dragaš i Saša Bukvić počeli organizovati izložbe i druge umjetničke programe i kada su odredili zajednički cilj, što nije bilo ni malo teško, jer su ih povezali jednaki etički i estetski kriteriji, trebalo je još samo izabrati ime.

Bili su jako praktični i odlučili da se grupa zove "Zvono". Činili su je Biljana Gavranović, Sadko Hadžihasanović, Sead Čizmić, Narcis Kantardžić i Aleksandar Saša Bukvić, a kasnije će im se pridružiti jedan od najznačajnijih bh. fotografa - Kemal Hadžić i sastav koji će stvarati istoriju bh. Konceptualne umjetnosti, postaće kompletan.

"Suština njihovog djelovanja bilo je približavanje umjetničkog djela publici. I bili su u tome beskompromisni i prema sebi bespoštedni. Organizovali su izložbe na gradskim ulicama i trgovima, riječnim obalama i fudbalskim stadionima, odlazili u zabačena hercegovačka sela i pravili radionice sa učenicima, u vrijeme kada takvo djelovanje nije poznavalo projektni karakter", navedeno je u saopštenju.

U oblasti performansa i video arta kojeg su bili utemeljitelji u BiH, napravili su iskorake koje će sud vremena tek potvrditi, a u osnovi njihovog djelovanja bila je ljudska i umjetnička nepretencioznost.

"U radu grupe 'Zvono' sačuvan je onaj dio Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji možda

nikada u stvarnosti nije postojao. Koji je dio imaginacije najboljih od nas. A njihova najvećavrijednost temeljila se u odsustvu iščekivanja zvaničnih potvrda. Tako to obično biva kada se umjetnosti prilazi iz potrebe, a ne iz namjere", pojašnjeno je dalje.

Na izložbi posvećenoj "Zvonu" u "Manifestu" biće prikazani neki od nesvakidašnjih umjetničkih iskoraka, bilo da je njihovo djelo podrazumijevalo nepomično stajanju u izlogu robne kuće ili istrčavanje na nogometnom stadion u poluvremenu jednog od najvećih jugoslovenskih derbija.

"Ako bi se morala determinisati narativna linija koja povezuje njihovo ukupno djelo, onda bi to bila spoznaja o neraskidivoj vezi između prirode i društva, odnosno čovjeka koji s jednakom strašću inklinira i jednom i drugom. S jednakom posvećenošću nastajali su njihovi radovi na ušćima i pritokama nekih od bosanskohercegovačkih rijeka, kao i oni koji su bilirezultat potrebe prisustva onome što je urbani ritam svakodnevice, da svaki put u svakoj situaciji, podsjećaju koliko je umjetnost važna, a još više oni koji se njom beskompromisno bave", zaključeno je u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije