Vizuelna umjetnost

Trebinjac ispričao priču kroz 365 fotografija (FOTO)

Trebinjac ispričao priču kroz 365 fotografija (FOTO)
Trebinjac ispričao priču kroz 365 fotografija (FOTO)

TREBINJE - Fotograf Jovan Vidaković iz Trebinja, dobitnik brojnih nagrada u umjetničkoj fotografiji na ovim prostorima, tokom 2016. sprovodio je neobičan projekat pod nazivom "365 plus jedan".

On je na svom blogu i na "Fejsbuk" profilu prošle godine svakodnevno objavljivao po jednu od fotografija koje su nastajale u različitim uslovima i situacijama. Priznaje da mu je trebalo mnogo vremena da se odvaži na ovakav izazov.

- Ideja postoji odavno, jer negdje sam čitao da ljudi to rade u raznim oblicima - fotografija, crteži, animacije, slike i bila mi je interesantna, ali je trebalo malo duže vremena da i ja krenem sa tim - kaže Vidaković.

Kroz ovaj projekat, dodaje, nastojao je da pronađe motiv da svakoga dana pokuša da napravi dobru fotografiju. Iako je na početku mislio da će odustati nakon dva ili tri mjeseca, u njegovom albumu 31. decembra 2016. našlo se 366 fotografija. Nije želio da se uklapa u bilo kakve kalupe, pa se u njegovoj kolekciji mogu zapaziti različite vrste fotografije - od ulične i pozorišne, do pejzažne, a najviše dominira crno-bijela tehnika.

- Lično preferiram crno-bijelu fotografiju jer mi je ljepša od kolorne. Nisam htio ništa da unaprijed određujem, jednostavno sam se prepustio šta uradim taj dan, uradim - priča Vidaković.

Najviše voli pozorišnu fotografiju, a uskoro planira da organizuje i izložbu svojih radova koji su nastali tokom ovog zanimljivog projekta. Ta postavka će obuhvatiti svih 366 fotografija.

Za vas smo od 365 fotografija izabrali 30 koje su se nama svidjele.

(NN/Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije