Vizuelna umjetnost

U Čačku obilježeno 109 godina od smrti Nadežde Petrović

U Čačku obilježeno 109 godina od smrti Nadežde Petrović
Foto: Wikipedia.org | U Čačku obilježeno 109 godina od smrti Nadežde Petrović

ČAČAK - Polaganjem vijenaca na spomenik Nadežde Petrović u centru Čačka obilježeno je 109 godina od smrti slavne slikarke.

Vijence su položili predstavnici grada Čačka, Umetničke galerije "Nadežda Petrović", "Kola srpskih sestara" iz Čačka, Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović" kao i djeca iz vrtića koji nosi ime slikarke.

Polaganju vijenaca prethodio je parastos održan u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Čačku.

"Umetnička galerija 'Nadežda Petrović' zajedno sa Kolom srpskih sestara i predstavnicima gradske uprave, već godinama na godišnjicu smrti naše velike umetnice, polaganjem venca odaje poštu i pijetet ženi koja se izborila za sopstvene stavove u umetnosti, ženi koja je zbližavala umetnike na ovim prostorima, ženi koja je radila na emancipaciji društva, jednom mukotrpnom borbom sa onim starim, konzervativnim i tradicionalnim društvom. Ženi koja je anticipirala put srpske umtenosti i koja je zauzela mesto rodonačelnika srpske moderne. Ženi koja je odabrala da neguje ranjene borce i na kraju položila i ono najvrednije, svoj život", rekao je Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije "Nadežda Petrović".

Ćalović je istakao da grad Čačak i Umetnička galerija "Nadežda Petrović" njeguju sećanje na svoju sugrađanku i jedni mživim spomenikom, a to je upravo "Memorijal Nadežda Petrović", a da je sam grad ugradio njeno ime i u svoj kulturni identitet.

"Danas, osim galerije, njeno ime nosi jedna ulica, vrtić, humanitarno udruženje Kolo srpskih sestara, kao i udruženje žena preduzetnica. Smatram da se galerija, tokom prošle godine, na jedan dostojan način odužila našoj sugrađanki, kroz jedan veliki jubilej, '150 godina od rođenja Nadežde Petrović', kada smo njenu ličnost i njeno umetničko stvaralaštvo, ne samo u Čačku, njenom rodnom gradu i brojnim gradovima u Srbiji, već i u regionu. Prvenstveno u Hrvatskoj i Sloveniji, a nakon toga i u Francuskoj. U prve dve zemlje, iz razloga što su to zemlje u kojima je Nadežda imala velike prijatelje, umetnike sa kojima je zajedno radila na osnivanju prvih izložbi i prvih tadašnjih kolonija, a Fransucka, zbog plodonosnog opusa Nadežde Petrović u tom periodu i iz razloga što je svetska organizacija UNESKO imenovala upravo Nadeždu Petrović i uvrstila je u jubilej obeležavanja godišnjica značajnih ličnosti", zaključio je Ćalović, prenosi Tanjug.

Pored već pomenutih ustanova i udruženja koja nose ime jedne od najznačajnijih srpskih slikarki, u samom centru grada Čačka u toku su radovi na pretvaranju glavne gradske ulice, Ulice župana Stracimira u pešačku zona kojoa će se završavati novim gradskim trgom koji će upravo poneti ime Nadežde Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije