Vizuelna umjetnost

U Moskvi pronađeno 59 skulptura iz predratnog Berlina

U Moskvi pronađeno 59 skulptura iz predratnog Berlina
U Moskvi pronađeno 59 skulptura iz predratnog Berlina

MOSKVA - Skulpture koje su prije Drugog svetskog rata pripadale berlinskim muzejima pronađene su u Puškinovom muzeju lijepih umetnosti u Moskvi, saopštila je njemačka Fondacija pruskog kulturnog naslijeđa.

Skulpture koje su prije Drugog svetskog rata pripadale berlinskim muzejima pronađene su u Puškinovom muzeju lijepih umjetnosti u Moskvi, saopštila je njemačka Fondacija pruskog kulturnog naslijeđa.

Prve skulpture iz doba italijanske renesanse identifikovane su prošle godine, a zatim je sa Puškinovim muzejom sproveden zajednički projekat potrage za vajarskim djelima za koja se dugo vjerovalo da su izgubljena, navodi se u saopštenju Fondacije.

Predsjednik Fondacije Herman Pracinger potvrdio je da je identifikovano 59 skulptura iz predratne kolekcije berlinskih muzeja, različitog stepena očuvanosti, kao i da će njemački i ruski muzeji razvrstati i restaurirati pronađena djela.

On je dodao da će kompletan proces restauracije biti završen 2019. godine.

Po završetku Drugog svjetskog rata iz Njemačke je odnijeto više hiljada vrijednih umjetničkih dela, a nacisti su takođe opljačkali kulturno blago okupiranih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije