Vizuelna umjetnost

U Visokom otvoreni "Dani Zaima Muzaferije"

U Visokom otvoreni "Dani Zaima Muzaferije"
U Visokom otvoreni "Dani Zaima Muzaferije"

VISOKO - Izložbom umjetničkih radova jednog od najvećih bosanskohercegovačkih slikara Gabrijela Jurkića večeras su u Visokom svečano otvoreni ''Dani Zaima Muzaferije''.

Manifestacija posvećena doajenu bh. glumišta se, od 2003. godine, održava u Visokom, njegovom rodnom gradu.

Prema riječima Rasima Kadića, predsjednika UG "Ars tragovi" udruženja koje organizuje manifestaciju, na ovogodišnjem otvaranju predstavljeni su radovi čija je vrijednost oko dva miliona konvertibilnih maraka.

"Ova izložba je najveći događaj u istoriji svih ovih 12 manifestacija, a to je izložba odabranih slika Gabrijela Jurkića koje smo uspjeli prikupiti s pet adresa: iz Umjetničke galerije BiH, Franjevačkog samostana i galerije Gorica iz Livna, Franjevačkog samostana Visoko, Muzeja grada Sarajeva i Franjevačkog samostana i crkve sv. Ante s Bistrika, uz napomenu da je ovo izložba gdje će se prikazati pet velikih Jurkićevih djela velikih formata koji do sada nikada nisu prikazana na jednom mjestu. Upravo to ovu izložbu čini apsolutno jedinstvenom i možda čini likovnim događajem godine, ne samo u BiH nego i regiji", istakao je Kadić.

U okviru trodnevne manifestacije, visočki Teatar "Total", kojeg je 1954. godine utemeljio Zaim Muzaferija, odigraće predstavu "Hasanaginica".

U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri Zaim Muzaferija ostvario je preko 60 uloga na filmu, televiziji i pozorištu, a u Teatru Total režirao je oko 80 pozorišnih predstava.

(Foto: visoko.co.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije