Vizuelna umjetnost

Zavirite u Muzej čokolade (FOTO)

Zavirite u Muzej čokolade (FOTO)
Zavirite u Muzej čokolade (FOTO)

Muzej čokolade Köln otvorio je Hans Imhoff 21. listopada 1993. kao Imhoff-Stollwerck muzej čokolade. Cijena izgradnje muzeja iznosila je 53. miliona maraka.

Muzej se nalazi u južnom dijelu kölnskog starog grada na poluostrvu u rajskoj luci, i uz muzej Ludwig i Wallraf-Richartzov muzej, jedan je od najpoznatijih kölnskih muzeja.

Posjetioci mogu vidjeti izložbe istorije čokolade: počevši s Olmecima, Mayama i Astecima, pa sve do današnjih čokoladnih produkata i načina njihove proizvodnje.

S oko 4000 tura s vodičima i 650.000 posjetilaca godišnje, muzej spada u Top Ten njemačkih muzeja po posjećenosti.

Muzej ne treba nikakvu novčanu pomoć tj. može se sam uzdržavati. Zato služi vlastiti marketinški odjel.

Muzejom upravlja poduzeće "Schokoladenmuseum Köln GmbH".

U maloj staklenoj tropskoj kući oblika kocke (veličine oko 100 m2) mogu se vidjeti drveća kakaoa: Theobroma cacao i Theobroma grandiflorum. Neke umanjene proizvodne linije su naknadno sagrađene, na kojima se proizvode male čokolade, koje se na ulazu dijele posjetiocima.

Posebna atrakcija je i tri metra visoka čokoladna fontana, u kojoj radnica muzeja umače vafel u tečnu čokoladu a zatim ga dijeli.

Kod ulaza u muzej nalazi se i prodavaonica čokolade i pralina svih vrsta ali ponajviše produkata poduzeća Lindt & Sprüngli.

Skupocjeni kolekcionarski predmeti su porculanske i srebrne zdjele iz 18. i 19. vijeka, i posude za pijenje čokolade iz pretkolumbovska Srednje Amerike.

U muzeju si izloženi i predmeti napravljeni od čokolade koji prikazuju istoriju strojeve za pravljenje čokolade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije