Vizuelna umjetnost

Zvanično najavljena kandidatura projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu

Zvanično najavljena kandidatura projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu
Zvanično najavljena kandidatura projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu

SARAJEVO - Osnivač i koordinator Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić zvanično je danas u Sarajevu najavio kandidaturu tog projekta za Nobelovu nagradu za mir.

Smatra da je dovoljan razlog za tu ideju to što je Ars Aevi projekt mira, što je formuliran u prvoj godini opsade Sarajeva i što se uzdiže iznad rasnih, religijskih i nacionalnih razlika i podjela.

Novinarima je na konferenciji za medije kazao da pripreme za kandidaturu već počinju, a da je prvi korak susret s predstavnicima vlasti i predlaganje da budu supotpisnici kandidature.

- Dvije godine ćemo praviti internacionalni promotivni proces kandidature, obavljati razgovore, javno predstavljati potpisnike i pripremat se polako za 2018. godinu - naveo je Hadžiomerspahić.

Kopija zahtjeva za dodjelu pokroviteljstva za kandidaturu upućena je čelnim ličnostima aktuelne politike i odgovornim ličnostima kulture, na svim nivoima vlasti.

Hadžiomerspahić smatra da je Nobelova nagrada za mir najviši mogući čin priznanja dvodecenijskom kolektivnom djelovanju umjetnika svijeta, umjetničkih direktora muzeja Evrope i brojnih uglednih osnivača, suosnivača i podržavatelja razvoja Projekta Ars Aevi.

Sav prihod od dodjele Nobelove nagrade bio bi usmjeren za razvoj Projekta Ars Aevi.

Pojasnio je da kandidatura za tu nagradu može biti prihvaćena uz uslov da su kandidirani projekti i ličnosti posvećeni borbi za mir, da su njihova kreativna ostvarenja dosegla impresivne internacionalne nivoe, te da su vrijednosti naučnih, kulturnih, umjetničkih i stručnih postignuća prepoznale ugledne ličnosti i institucije svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije