Zanimljivosti

Antonov nudi Trampu avion umjesto Boingovog „Air Force 1“

Antonov nudi Trampu avion umjesto Boingovog „Air Force 1“
Antonov nudi Trampu avion umjesto Boingovog „Air Force 1“

Glavni ukrajinski proizvođač aviona „Antonov“ ponudio je novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trampu da kupi avion te kompanije, dan nakon što je Tramp „Boingovu“ verziju predsjedničkog aviona procijenio preskupom.

„Možda je bolje da Donald Tramp uzme u obzir avion kompanije 'Antonov' za 'Air Force 1'“, objavila je ukrajinska kompanija na Tviteru, javlja AFP.

Ukrajinski „Antonov“ je možda najpoznatiji kao proizvođač „Mrije“, najvećeg teretnog aviona u svijetu, navodi francuska agencija.

Tramp je juče na istoj društvenoj mreži napisao da „Boing“ proizvodi novi „747 Air Force 1“ za buduće predsjednike, ali da mu se cijena „otrgla kontroli, iznosi više od četiri milijarde dolara“, te da treba otkazati porudžbinu.

Nešto kasnije, Tramp je novinarima u Njujorku rekao da je sulud način na koji „Boing“ određuje cijene.

„Želimo da 'Boing' zaradi mnogo novca, ali ne toliko“, istakao je Tramp, koji će zvanično stupiti na dužnost predsjednika SAD 20. januara 2017. godine.

„Boing“ je kasnije objasnio da takav ugovor ne postoji i da je samo primio 170 miliona dolara od Bijele kuće „za određivanje sposobnosti“ nove predsjedničke flote.

I Bijela kuća je juče saopštila da ne zna odakle Trampu podatak da novi predsjednički avion košta više od četiri milijarde dolara.

Detalji o ukupnoj vrijednosti novog ugovora nisu objavljeni, ali je američka avijacija u januaru 2015. saopštila da će „boing 747-8“ zamijeniti dva aviona „er forsa“ koji se trenutno koriste za prevoz američkog predsjednika.

„Air Force 1“ je jedan od najupadljivijih simbola Sjedinjenih Američkih Država, primjećuje Rojters, dok je na vebsajtu kompanije „Boing“ navedeno da američki predsjednici koriste njene avione od 1943. godine.

Avioni 747-8, dugi 73 metara i raspona krila od 68 metara, mogu da lete direktno od Vašingtona do Hongkonga, 1.600 kilometara dalje od sadašnje verzije aviona „Air Force 1“.

(NN, rts)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije