Zanimljivosti

Čarobna bašta svjetlosti u Dubaiju(VIDEO)

Čarobna bašta svjetlosti u Dubaiju(VIDEO)
Čarobna bašta svjetlosti u Dubaiju(VIDEO)

Locirana u parku Zabel, "Dubai Garden Glow" jedna je od najnovijih atrakcija svjetske prestonice luksuza

Reč je o najvećoj bašti u kojoj je svjetlost korišćena da bi nastali oblici od kojih zastaje dah. Glavni „sastojci“ ovog čuda su sijalice raznih boja.

Nisu samo cvijeće i drveće rasli posljednjih mjeseci u zapadnom dijelu grada. Oko 150 umjetnika iz čitavog svijeta radilo je na podizanju raznih oblika, uglavnom od recikliranih materijala.

Među njima izdvaja se maketa Burdž Kalife visoka 12 metara za čije pravljenje je upotrebljeno čak 330.000 malih boca za lekove.

Vlasti Dubaija uložile su 30 miliona dirhama (2,75 miliona evra) u atrakciju za koju je procijenjeno da bi mogla da privlači oko 5.000 posjetilaca dnevno.

Da bi gosti uživali u igri svjetlosti i poželjeli da se vrate u ovu baštu, „postaralo se“ oko četiri miliona malih sijalica!

„Bašta je jedinstvena. Jarka i šarena svjetlost obezbijeđena je zahvaljujući sijalicama koje ne troše mnogo energije“, istakao je Husain Luta, jedan od najviših zvaničnika grada.

Osim brojnih cvjetova, drveća i životinja, kao i pomenute mini-kopije najviše zgrade na planeti, izdvaja se i porcelanska Džamija šeika Zajeda. Da bi napravili kopiju džamije koja se nalazi u Abu Dabiju, dizajneri su upotrijebili 90.000 porcelanskih šoljica, tacni i kašika.

„Nije riječ samo o nečemu u čemu će djeca uživati. Na prvom mjestu nam je bezbjednost, a odmah zatim poruka koju šaljemo upotrebom recikliranih stvari“, istakao je Luta dodajući da je otvaranje bilo planirano za april, ali da je popularnost najavljene bašte bila tolika da su se odlučili da radove inteziviraju i završe u decembru, kada je bašta i otvorena.

Prvi izveštaji pokazuju da će se uloženi trud i novac isplatiti vrlo brzo.

Pogledajte kako izgleda bašta:

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije