Zanimljivosti

Crteži otkrili mrežu bordela u Pompejima (VIDEO)

Crteži otkrili mrežu bordela u Pompejima (VIDEO)
Crteži otkrili mrežu bordela u Pompejima (VIDEO)

Antički grad Pompeja s juga Apeninskog poluostrva najpoznatiji je po slavnoj erupciji koja je 24. avgsuta 79. godine u potpuno ubila sav život u gradu, a sve u njemu ostalo je zarobljeno pod debelim slojem vulkanske prašine.

Arheološka istraživanja počela su u 18. vijeku kada je grad ponovno otkriven, te je iskopan veći dio grada, uključujući forume, hramove, pozorišta, kupališta - ali i bordel.

Pronađeni primjeri erotske umjetnosti donijeli su potpuno novi pogled na antičku kulturu i rimsku umjetnost, a čak se i smatralo kako je erupcija Vezuva bila i "Božja kazna" zbog seksualne raskalašenosti i grijeha u kojem su stanovnici živjeli. Upravo crteži na zidovima otkrivaju zanimljive aktivnosti drevnih Italijana.

Bordel je nekada bilo mjesto okupljanja bogatih trgovaca i političara te vrlo popularna lokacija u gradu. Odabir seksa birao se prema katalogu na zidu. Istraživači vjeruju kako erotski crteži koji prikazuju grupni seks i razne druge seksualne igrice predstavljaju usluge koje su nudile tadašnje prostitutke, nešto poput slikovnog cjenovnika.

Sam je bordel otkriven u 19. vijeku. Iako nije niti najluksuznije niti najvažnije političko otkriće, mjesto je koje turisti najviše posjećuju.

Neki od crteža prikazuju i istopolne seksualne odnose, koji očigledno nisu bili tabu u antici. Muškarci, posebno mladi i oslobođeni nekadašnji robovi prodavali su

Prije dvije hiljade godina prostitucija je bila legalna, a seks-radnici su najčešće dolazili iz Grčke i drugih država pod rimskom vlasti.

Naučnici su identifikovali 120 urezanih natpisa, zajedno s imenima zaposlenih radnika bordela i popularnim klijentima. Mnogi od njih sadržavali su i oglase u kojima se prostitutke, kako muške tako i ženske, hvale svojim seks-talentima i onim u čemu se smatraju da su najbolji. Prostitutke su morale nositi ogrtače da se zna čime se bave. Na spratu bordela nalazilo se pet soba, a svaka od njih imala je i terasu s koje su prostitutke mamile, dozivale i dražile klijente.

Istoričari pretpostavljaju kako su seks-radnici tada morali plaćati porez, te su se pridržavali određenih propisa kako bi se razlikovali od drugih ljudi. Žene su tako morale nositi ogrtač crveno smeđe boje, a kosu su bojile u plavo. Prostitutke su se dijelile u nekoliko kategorija i to prema tome ko su im bili klijenti i koje su usluge obavljale.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije