Zanimljivosti

FIFA u Muzeju mafije

FIFA u Muzeju mafije
FIFA u Muzeju mafije

Posjetioci takozvanog Muzeja mafije u Las Vegasu mogli su da nauče nešto o prvim kazinima, Al Kaponeu, da sjede u replici električne stolice, a od 1. septembra i da pogledaju izložbu o korupciji u vrhu Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Izložba će biti postavljena u Muzeju organizovanog kriminala i borbe protiv njega.

Postavka će se sastojati od fotografija i novinskih članaka u kojima se govori o optužbama za korupciju i ostalim kriminalnim aktivnostima u FIFA. Američki pravosudni organi pokrenuli su krajem maja istragu protiv FIFA u okviru koje su uhapšena sedmorica visokih zvaničnika te organizacije optuženih za korupciju, a skandal se još ne stišava.

Muzej u Las Vegasu otvoren je 14. februara 2012. godine, nakon pet godina renoviranja i uložena 42 miliona dolara, i to na 83. godišnjicu događaja poznatog pod imenom "Masakr na Valentinovo". Muzej poznat pod imenom The Mob Museum je zgrada u kojoj su nekad bili smješteni sud i pošta i svojevrsna je turistička atrakcija jer je tu, između ostalog, prikazan čitav arsenal oružja koje je u obračunima koristila američka mafija, čije su glavno "carstvo" činili droga, kocka i prostitucija.

U izložbenom prostoru je i zid od cigle koji je primio metke ispaljene na sedmoricu gangstera u masakru u Čikagu na Valentinovo 1929. godine, uređaji za prisluškivanje, replika sobe za brojanje novca, berberska stolica na kojoj je ubijen mafijaški bos Albert Anastasija, te brojni drugi predmeti vezani za život glavnih ljudi mafije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije