Zanimljivosti

Nanočizme drže toplotu na -70 stepeni celzijusovih?

Nanočizme drže toplotu na -70 stepeni celzijusovih?
Nanočizme drže toplotu na -70 stepeni celzijusovih?

NOVOSIBIRSK - Naučnici iz Novosibirska patentirali su čizme "Pionir arktičkog puta", koje su otporne na smrzavanje i mogu da zadrže toplotu na temperaturama i do -70 stepeni Celzijusovih.

Ruski naučnici koristili su nanotehnologiju, koja je omogućila stvaranje "termo efekta" za stopala.

Inovativna obuća je već prošla testiranja u ruskoj ledenoj bazi "Barneo" na Arktiku. Nanočizme biće dostupne i običnim građanima koji se bave sportom i turizmom.

Fabrika koja proizvodi ove čizme dala je sebi zadatak 2013. godine da razvije inovativne materijala za proizvodnju obuće.

Zbog toga su proizvođači uspostavili naučnoistraživački centar u kojem su okupili naučnike - u prvom redu organske hemičare koji se bave eksperimentima sa modifikacijom polimera.

Upotrebeljen je etilen-vinil acetat - supstanca koja u kombinaciji sa nanocijevima pojačava kvalitet inovativnih cipela.

Da bi se izbjegla napuknuća i klizanje čizama, korišten je i termoplastični elastomer.

"Glavni zadatak naših naučnika bio je razvijanje novih materijala za obuću koji će poboljšati izdržljivost, lakoću, otpornost na smrzavanje i druga svojstva", pojašnjava predstavnik kompanije "Obuv Rosija" Natalija Pauli.

Prema preporukama polarnih istraživača, kompanija je doradila liniju obuće i izradila modele za vojsku.

Državne organizacije, vojne jedinice i jedinice Ministarstva za vanredna stanja Ruske Federacije već su od proizvođača naručile čizme. Prvih 50 hiljada parova pušteno je u prodaju.

U planu je isporučivanje čizama u specijalizovane lance obuće za aktivan odmor, lov i ribolov.

Na društvenim mrežama korisnici iz Sibira raspituju se da li je u planu proizvodnja "nanokožuha" i "nanokapa", ali saradnici fabrike, za sada, o tome ne razmišljaju, navode ruski portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije