Zanimljivosti

Otkrivene ljenčuge u Španiji: Dobili otkaz jer se 15 godina nisu pojavili na poslu

Otkrivene ljenčuge u Španiji: Dobili otkaz jer se 15 godina nisu pojavili na poslu
Otkrivene ljenčuge u Španiji: Dobili otkaz jer se 15 godina nisu pojavili na poslu

Vozač i baštovan, koji su bili zaposleni u gradskoj vijećnici u gradu Herez de Frontera na jugu Španije dobili su otkaz jer je otkriveno da su redovno podizali platu, ali da se na poslu nisu pojavili punih 15 godina.

Odjeljenje za ljudske resurse gradske vijećnice prvo je otkrilo da njih dvojica nisu bila na poslu nijedan radni dan tokom 2015. godine. Međ|utim, tada su počeli da “češljaju” dalje i shvatili da deceniju i po nisu došli na posao!

Ovaj nevjerovatan rekord šokirao je mnoge u Španiji, ali to ovu dvojicu Španaca nije spriječilo da redovno podižu svoju nezarađenu platu:

 “Njih dvojica su predstavnici Generalne konfederacije sindikata i godinama su podizali platu, a da nisu dolazili na posao. Upravo to su njih dvojica navela u obrazloženju, gdje su priznali da ova situacija datira još od prije 15 godina”, izjavio je portparol gradske vijećnice Herez de la Frontera.

Inače, ovaj sindikat, kojem obojica pripadaju, stao je u odbranu svojih sindikalaca izjavljujući da su oni koristili svoje “narađene dane”, kao i narađene sate drugih radnika, koji se mogu dijeliti.

Iz sindikata kažu da je ovo bio dio “taktičkog sporazuma” sa gradskim vijećem koji se nekoliko puta promijenio tokom ovih 15 godina.

Nakon saslušanja koje je obavilo Odjeljenje za ljudske resurse, jedan je odlučio da se vrati na posao, dok je drugi želio da nastavi da koristi “narađene sindikalne sate” svojih kolega.

Međutim, iz gradske vijećnice su saopštili da ovo nije dovoljno obrazloženje jer je on planirao “da uzme slobodno” do kraja godine, što je krajnje nedopustivo.

Inače, njih dvojica nisu jedini radnici koji su otkriveni. Naime, i neki državni službenici su radili minimalan broj radnih sati tokom protekle godine.

Prema podacima do kojih su došli vandrednom revizijom, nekoliko radnika sindikata SIP(policijskog sindikata), tokom protekle godine su radili manje od 100 radnih dana, a jedan je radio svega 47 radnih dana tokom 2015. godine.

Ovo je samo još jedan slučaj u nizu u Španiji, jer je u februaru ove godine otkriven i jedan državni službenik koji je šest godina podizao platu, a da se nije pojavio na poslu.

Riječ je o španskom službeniku Hoakinu Garsiji koji će morati da plati kaznu u iznosu od 27.000 evra zbog toga što se nije pojavio na poslu "najmanje" šest godina. Da stvar bude još apsurdnija, njegovo odsustvo je primjećeno tek kada je trebalo da mu bude uručena nagrada za dugogodišnju službu.

Ovaj 69-godišnji državni službenik radio je na nadgledanju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u međuvremenu se penzionisao.

Garsija je demantovao ove navode i rekao da je žrtva maltretiranja.

Iznos izrečene kazne je ekvivalentan jednogodišnjoj plati nakon oporezivanja, što je i najveći iznos koji kompanija legalno može da povrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije