Zanimljivosti

Pjesma Miše Kovača osvaja svemir (VIDEO)

Pjesma Miše Kovača osvaja svemir (VIDEO)
Pjesma Miše Kovača osvaja svemir (VIDEO)

Pjesma "Poljubi zemlju" Miše Kovača (75) oriće se svemirom, čim američka svemirska agencija NASA vrati trend puštanja muzike na Marsu.

NASA je 2004. na Crvenu planetu poslala dva robota, Spirit i Oportjuniti, za dobro jutro ekipa iz kontrolnog centra u Pasadeni puštala im je pjesmu "Good morning, good morning" od "Bitlsa", a kad je Spiritu pukao kabl, pustili su "Unchained" grupe "Van Halen". "Pictures of you" zasvirao je Oportjunitiju kad je poslao fotografije na Zemlju, a vrtjele su se i numere "Roling stonsa", "Kvina", "Ramonsa", "Bič bojsa", Stinga i drugih legendi svjetske muzike.

Ipak, najvažniji događaj vezan za puštanje pjesama na Crvenoj planeti desio se 2012, kada je "Reach for the stars" prvo puštena roveru Kjurioziti, a onda je sa Marsa ponovo odaslana do Zemlje. Prije tri godine, kada je Kjurioziti slavio prvu godišnjicu misije na Marsu, NASA je dobila prijedlog iz Hrvatske da emituje pjesmu "Poljubi zemlju", koju je komponovao Đorđe Novković.

Sada je, konačno, stigao i odgovor. Iz NASA poručuju da su stihovi izuzetno dirljivi ("Poljubi zemlju po kojoj hodaš, ne diraj sunce, sunce sa neba..."), da je pjesma ušla u selekciju onih koje će biti emitovane, čim se vrati trend puštanja pjesama na Marsu, te da se nadaju da će to biti uskoro.

Mišo Kovač nije krio oduševljenje zbog ovoga:

- Kada budu zavrteli moju pjesmu na Marsu, biće to moj najveći muzički uspjeh

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije