Zanimljivosti

Pobuna španskih sobarica

Pobuna španskih sobarica
Foto: Ilustracija | Pobina španskih sobarica

I dok španski turizam bilježi još jednu rekordnu godinu kada je broj posjeta u pitanju, unutar same industrije sve očiglednija je pobuna onih bez kojih se jednostavno ne može - sobarica!

Naime, one su digle glas zbog loših uslova rada i loše plate.

"Mi smo sve žene. U našoj profesiji skoro da i nema muškaraca", kaže Angeles Munjos, koja se nalazi na čelu madridskog ogranka Sindikata hotelskih sobarica "Las Kellys".

Iako se niko od ove profesije nije obogatio, Sindikat sobarica tvrdi da ih je reforma tržišta rada iz 2012. godine dovela u izuzetno težak položaj. Naime, prema odredbama te reforme, hotelima je omogućeno da angažuju profesionalne kompanije za čišćenje hotela, koje apsolutno ne poštuju davno uspostavljene standarde niti cijenu rada.

I dok je turistička industrija prošle godine zaradila čak 125 milijardi dolara, hotelske sobarice imaju nižu platu nego prije nekoliko godina. Osim mizerne plate, uslovi rada su loši, pa se češće razbolijevaju. Takođe, njihova profesija nikada nije bila manje poštovana.

"Bez čiste sobe, hotel nema svoj krajnji proizvod. Ali, mi smo postale nevidljive, uprkos činjenici da činimo trećinu hotelskog osoblja", kaže gospođa Munjoz, koja dodaje da su je čak dva hotela stavila na njihovu crnu listu, upravo zbog buntovne prirode i borbe za prava svojih koleginica.

"Mnoge sobarice potiču iz vrlo ranjivih slojeva društva, kao što su imigrantkinje i samohrane majke. One se boje odmazde i zato ne progovaraju, već ćute i rade. Njima je ta plata neophodna i tako se njima lako manipuliše", kaže Munjozova.

Sve do 2012. godine sobarice su imale ugovore na puno radno vrijeme i platu od 1.200 evra mjesečno, što je definisano kolektivnim ugovorom. Međutim, nakon 2012. godine španska vlada je uvela reforme na tržište rada, pa je hotelima omogućeno da angažuju privatne kompanije za čišćenje, koje sobarice plaćaju svega 800 evra.

"Ali obim posla se nije smanjio. Te žene i dalje moraju da očiste isti broj soba, ili čak i više. Normalni tempo je da očiste 20 soba tokom smjene. Međutim, danas to više ne važi. Problem je što ove žene ne znaju ni kada će imati slobodan dan, niti kada će raditi. Samo im uveče pošalju poruku: 'Dođi sutra na posao', kaže Munjozova.

Mirijam Baros, koja se nalazi na čelu "Las Kellysa" u Lanzaroteu, kaže da je njenim koleginicama plata smanjena na 700 evra, a pritom svaka mora da očisti bar 30 soba tokom smjene:

"To znači da te žene dobijaju svega 1,25 evra po sobi, i to je prije nego što se odbiju porezi i doprinosi", kaže Barosova.

Pored pristojnih plata, iz Sindikata kažu da žele pravo na penziju prije 67. godine, jer se njihov rad ne može mjeriti s radom ostalih španskih žena. 

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije