Zanimljivosti

Potvrđen uzrok Velike londonske kuge iz 1665.

Potvrđen uzrok Velike londonske kuge iz 1665.
Potvrđen uzrok Velike londonske kuge iz 1665.

Kuga koja je 1665. i 1666. godine pobila više od četvrtine stanovnika Londona bilo je posljednje veliko izbijanje bubonske kuge u Velikoj Britaniji, piše Bi-Bi-Si.

Godinu dana je bilo potrebna da se potvrde otkrića iz pogrebne jame za koju se pretpostavljalo da je lokacija gde su pokopane žrtve kuge, a koja se nalazi u Ulici Liverpul. Testiranja u Nemačkoj potvrdila prisustvo bakterije "Yersinia pestis".

Danijel Defo je napisao u 18. vijeku, opisujući sudbinu Londonaca: „Kuga je, kao što to pretpostavljam djeluju i drugi poremećaji, različito pogodila ljude različitih tjelesnih građa; neke je odmah savladala uz pomoći jakih vrućina, povraćanja, nepodnošljivih glavobolja, bolova u leđima. Neki su zbog tih bolova imali nasilne epizode“.

Arheolozima su dokazi patogena uglavnom izmicali, no, nada im se probudila kada je prošle godine otkrivena masovna grobnica u istočnom Londonu, sa više od 3.500 skeleta.

„Radimo na ovome posljednjih pet i po godina i nadamo se da ćemo uspjeti da identifikujemo kugu na nekolicini pojedinaca“, navodi Alison Telfer iz Muzeja arheologije Londona.

Elferova otkriva da su na temelju pozicije skeleta naučnici uspjeli da utvrde da su mrtvi uredno pokopani u sanducima: „Niko nije bio nigdje bačen, premda se radilo o vrlo traumatičnom događaju“.

Takav opis događaja ne slaže se Defoovom verzijom u kojoj piše da su mrtvi samo bacani na gomilu prilikom sahranjivanja i da ne postoje podaci o tome ko je pokopan.

„Malo ljudi koji budu zaraženi prežive, ali bilo je i takvih slučajeva. Kuga se navodno vrlo lako prenosila s osobe na osobu iako još uvijek nismo sigurni kako se to dogodilo“, rekla je Vanesa Harding, profesorka istorije sa Univerziteta u Londonu.

„Bile su tada preduzete mjere da se ograniči širenje kuge, ali najbolje su ipak prošli oni koji su pobjegli iz Londona“, dodaje Hardingova.

Potraga za bakterijom Yersinia pestis, uzročnikom bubonske kuge, među skeletima koji su iskopani u Ulici Liverpul nastavila se prošle godine u Muzeju arheologije Londona.

„Iskopavanje sprovedeno u Ulici Liverpul jedno je od najvećih do danas. Na temelju tih podataka možemo doći do stvarno značajnih informacija“, objašnjava naučnik Majkl Henderson.

Henderson kaže da DNK najbolje može da se izvuče iz zuba koji su poput „vremenske kapsule“. DNK analiza zuba sprovedena je na Institutu „Maks Plank“. Naučnica Kirsten Bos je u zubima pet pojedinaca pronašla bakteriju Yersinia pestis.

„Još uvijek nije poznato zašto je Velika londonska kuga bila posljednje izbijanje kuge u Britaniji i da li je bilo nekih genetskih mutacija. To su sve informacije koje pokušavamo da dobijemo iz tih prastarih organizama“, objasnila je Bosova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije