Zanimljivosti

Pronalazači legendarnog nacističkog voza sa zlatom izašli u javnost

Pronalazači legendarnog nacističkog voza sa zlatom izašli u javnost
Pronalazači legendarnog nacističkog voza sa zlatom izašli u javnost

VARŠAVA - Dvojac koji je navodno otkrio voz s nacističkim zlatom konačno izašao u javnost a kažu da su se bojali za život. Ustanovili su da zaslužuju 10 odsto od ukupne vrijednosti pronađene u vlaku.

Pjotr Koper iz Poljske i Andreas Rihter iz Njemačke pojavili su se pred kamerama poljske javne televizije TVP tvrdeći da imaju “jasne dokaze o takozvanom zlatnom vlaku”.

Oni kažu da nisu izlazili u javnost jer su bojali za svoje živote, ali su sad odlučili otkriti svoje identitete.

“Imamo jasne dokaze o vlaku”, rekao je Koper u kratkoj izjavi pripremljenoj od strane njihova odvjetnika te dodao da su ga pronašli koristeći “vlastite izvore, iskaze svjedoka te vlastitu opremu i vještine”. Objavili su i snimku napravljenu uz pomoć radara koja navodno pokazuje oklopni voz.

Poljski vojnici u petak su stigli na mjesto za koje vlasti smatraju da se možda tamo nalazi voz s nacističkim zlatom.

Vojnici u uniformama, tj. pripadnici jedinice za razminiranje, obišli su i fotografisali područje te razgovarali s lokalnim zvaničnicima javlja Telegraph.

Radi se o mjestu Valbric, starom rudarskom gradu u jugozapadnoj Poljskoj, u koje su vojnici stigli nakon što su dvojica lovaca na blago, koja su prošlog mjeseca pronašla legendarni vlak, otkrila svoje identitete.

Koper je rekao da su dokaz o postojanju voza povjerljivo pokazali lokalnim vlastima 18. avgusta te da je kasnije nekako procurio u medije.

(telegram.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije