Zanimljivosti

Studenti primorani na predavanja o egzorcizmu

Studenti primorani na predavanja o egzorcizmu
Studenti primorani na predavanja o egzorcizmu

Jedan javni koledž u Španiji naložio je studentima da moraju ići na obavezna predavanja koja drži sveštenik, inače u Španiji poznat kao ekspert za egzorcizam.

Riječ je o Univerzitetskom koledžu Barberan and Kolan, koji je povezan s Javnim istraživačkim institutom Univerziteta Komplutense iz Madrida, koji inače finansira špansko Ministarstvo odbrane.

Ipak, španski mediji su došli do saznanja da predavanja i predmeti na ovom koledžu nisu tipični kao za ostale javne univerzitete u zemlji.

Naime, list "El Diario" je došao do saznanja da ovaj koledž od svojih studenata, njih ukupno 196, traži da prisustvuju teološkoj konferenciji, čija je glavna tema povezana s egzorcizmom, đavolom, opsjednutošću i paklom. Inače, zanimljivo je da ovaj koledž uglavnom pohađaju članovi porodica vojnih lica, zbog čega ga i finansira Ministarstvo odbrane.

Španski novinari su pokušali da stupe u kontakt s predstavnicima ovog koledža, koji su im potvrdili da se na koledžu održava seminar o egzorcizmu. Međutim, nisu potvrdili da li je prisustvo ovom kursu obavezno.

Inače, seminar nosi naziv "Zlo", a glavno predavanje će održati otac Hoze Antonio Fortea Kukurul, koji je poznat po radovima iz oblasti egzorcizma, a navodno je napisao i priručnik o istjerivanju đavola.

Ovaj seminar je navodno sastavni dio serije predavanja koja spadaju u organizovane aktivnosti i prisustvo studenata je obavezno, osim ako nemaju neki validan izgovor.

Najava obaveznog prisustvovanja ovoj vrsti predavanja izazvala je osudu studenata, ali se niko nije formalno žalio.

Inače, slična predavanja nikad nisu zabilježena na javnim fakultetima u Španiji, iako je riječ o zemlji poznatoj po velikom broju katoličkih vjernika.

Ovaj koledž se finansira na dva načina; prvo preko mjesečne školarine koju uplaćuju studenti, dok ostatak budžeta obezbjeđuje Ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije