Zanimljivosti

U orkestru 80 žena i 80 bubnjeva (VIDEO)

U orkestru 80 žena i 80 bubnjeva (VIDEO)
U orkestru 80 žena i 80 bubnjeva (VIDEO)

Vašingtonski bubnjarski orkestar "Batala" je specifičan po mnogo čemu - po broju te vrste instrumenata, po izboru ritmova, po sastavu tog orkestra...

Njihove izvedbe plijene pažnju i izazivaju oduševljenje svih onih koji se nađu u njihovoj blizini.

Orkestar je osnovan prije osam godina kao jedan od segmenata međunarodnog muzičkog projekta, a osnovna inspiracija je brazilska samba koja vuče korijene iz tradicionalnih afričkih ritmova. "Batala" je prvi i zasad jedini orkestar na sjevernoameričkom kontinentu čije su članice, njih osamdeset, djevojke i žene, piše Voice Of America.

Muzička direktorica Alison Roden o ključnom motivu formiranja tog orkestra kaže: "Djevojčice dok odrastaju malo ko podstiče da se posvete bubnjevima. Upućuju ih na druge instrumente. Ovo je naš pokušaj da to promijenimo."

Članice orkestra su volonterke različitog etničkog porijekla i iz svih društvenih slojeva. Muzičko iskustvo nije obavezno. Jedini uslov jeste da su starije od 21 godinu i voljne posvetiti se članstvu u orkestru.

"Vježbamo oko pet sati svake subote. Učestalije probe održavamo pred nastupe", dodaje Alison Roden.

"Batala" je amaterski neprofitni orkestar. Njegovi nastupi su dio programa brojnih vašingtonskih manifestacija, festivala, parada... Nedavno, u vrijeme održavanja maratonske trke, članice orkestra svirale su gotovo tri sata bez veće pauze.

"Volim muziku, volim ovu vrstu energije, volim ples i osjećam da i drugi to vole", kaže Vanesa Bauza, jedna od članica ovog neobičnog orkestra koji osvaja Ameriku.

Članice orkestra "Batala", kako mnoge od njih kažu, osim zadovoljstva koje ih ispunjava kad vide i osjete da publika uživa u ritmovima koje sviraju, imaju i drugu veliku radost - druženje i čvrsto prijateljstvo 80 duša, srodnih po mnogo čemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije