Zanimljivosti

Skandalozan propust: U TV emisiji ispržili zabranjenu ribu

Skandalozan propust: U TV emisiji ispržili zabranjenu ribu
Foto: Pexels/Alexander Zvir | Uzbuna zbog specijaliteta: U TV emisiji ispržili zabranjenu ribu

Mnogi ljubitelji kulinarskih inovacija u Austriji, redovno gledaju razne gastronomske emisije na televiziji. TV-kuvari predlažu gledaocima brza i fina jela, pa tako i riblje specijalitete, kojima mnogi ne mogu odoljeti.

Očito tome nisu mogle odoljeti ni osobe odgovorne za emisiju “Donja Austrija – danas” austrijske televizije ORF, koje su pustile 27. februara jednog regionalnog gastronoma iz mjesta Haslau da pred TV-kamerama pripremi i isprži mnogima omiljeni riblji faširanac ili kako ga još zovu kosani riblji odrezak odnosno riblje frikadele. I to s krompirom u saftu kao prilogom i čašicom bijelog vina.

Super ideja, međutim, umjesto pohvala pregršt osuda i kritika TV gledalaca. Razlog je taj što je korištena vrsta ribe kojoj prijeti izumiranje. Naime, zaštićena je i zabranjena za lovljenje. I to cijelu godinu. Riječ je o ribi Plotici (Rutilus pigus), koja je uzburkala ne samo slatkovodne nego i austrijske javne vode.

Austrijski, ali i strani mediji izvještavaju o TV-“flopu” i “teškoj grešci” austrijske televizije ORF. Uz opasku, kako se takvo nešto nije smjelo dogoditi: Ispeći uživo zabranjenu ribu, a potom je nuditi zainteresovanima u online-receptu na adresi “noe.orf.at”, prenosi Fenix-magazin.

“Riba koja je delikatno pečena pred TV-auditorijem u Austriji je na crvenoj listi  i strogo je zaštićena, jer joj prijeti izumiranje”, piše austrijski dnevni list “Heute”. U nastavku napominje da riba Plotica pripada porodici šarana i kako uglavnom živi i pliva “prije svega u gornjem i srednjem dijelu Dunava kao i rijekama Dunavskog sliva. To je u Austriji Marchfeldkanal”.

Kako piše dnevni list “Kurier” pod naslovom “U ORF-ovoj emisiji pečena zaštićena riba, kojoj prijeti izumiranje”, ova vrsta ribe je pod zaštitom ulova cijele godine.

Domaći mediji ističu da razlog zabrane ribolova Plotice nije samo “njena velika omiljenost kod ribolovaca nego i zagađenost i rastuća temperatura vode u kojoj živi”.

Uz opasku kako Plotica “nije jestiva riba” i “gotovo se ne upotrebljava u kuhinji”.

Stoga je bilo logično pitanje mnogih koji su se javili “kako je onda ta riba uopšte završila u ORF-ovoj TV-kuhinji?”

U međuvremenu, tačnije rečeno prekjuče, oglasio se je i sam ORF izvinjenjem, koju je pročitala voditeljka te emisije Claudia Schubert.

“Izvinjavamo se, ali mi smo u vezi svega toga imali drugačiju informaciju”. Očito pogrešnu, koju niko nije provjerio, medijski je komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije