Kuća i vrt

Otvori koji osvjetljavaju prostor

Prozori se ubrajaju u najzahtjevnije građevinske elemente u kući, budući da upravo oni daju ton arhitekturi. Prozori mogu povećati, ali i smanjiti materijalnu vrijednost kuće i stoga bi trebalo da su oni, pored akcenta na njihovoj konstrukciji, takođe, pogodni za lako održavanje i čišćenje, te da pružaju zadovoljavajuću izolaciju od buke i topline, odnosno hladnoće.

Prozori bi trebalo da na odgovarajući način upotpunjuju cjelokupni izgled stambenog prostora. Ti otvori na zidu vašeg doma važan su izvor svjetlosti i vazduha i oni uveliko određuju ukupnu atmosferu doma.

Prozorski okviri

Ranije su prozorski okviri bili pretežno drveni i, mada uglavnom bijeli ili u boji drveta, često su se lakirali i u druge boje. Drveni prozorski okviri najčešće su načinjeni od drveta smreke, bora, hrasta ili ariša.

Tokom razvoja civilizacije, osmišljeni su takozvani dupli prozori, načinjeni prvenstveno u cilju zadržavanja veće topline u kući. Bila su to doslovno dva prozora, koji su s vremenom usavršeni tako da su danas dva stakla spojena jednim okvirom. Razvoj industrije u mnogim procesima moderne gradnje doveo je do upotrebe metalnih okvira za prozore. Tako su prozori često postavljani od zida do zida i od poda do plafona.

Neboderi su ponekad tako potpuno prekriveni staklom i obloženi prozorima s duplim ili trostrukim staklom, razdvojeni vazdušnim prostorom za izolaciju.

U posljednje vrijeme je i na našim prostorima uvedena ugradnja PVC stolarije, koja, ne samo da, svojom glatkom površinom daje ljepši efekat, već je lakša i za održavanje.

Stakla

Da li će stan ili kuća biti na najbolji mogući način osvijetljeni, zavisi od mnogo faktora. U prvom redu to zavisi od položaja stana, od njegove visine, godišnjeg doba, doba dana, ali i od veličine prozora i vrste stakla kojim je prozor ispunjen. 

Iako nad dnevnom svjetlošću koja dolazi kroz staklasta vrata i prozore nemamo mnogo kontrole, ipak možemo voditi računa o tome da staklo bude potpuno prozirno, a da zamagljena stakla ili mliječna stakla, te vitraže, koristimo samo za unutrašnje ostakljenje u kući, eventualno terase ili ostakljene hodnike.

O staklima se mora voditi računa budući da je prirodna svjetlost važna za udobno i zdravo stanovanje. Naučno je dokazano da jednu četvrtinu energije trošimo na gledanje, a kako se naše oči prilagođavaju svjetlosnoj situaciji, to znači da loše osvjetljenje vodi ka povećanom utrošku pri gledanju i do velikog zamaranja očiju.

Danas su veoma popularna termoizolacijska stakla koja smanjuju gubitak topline za 60 do 70 odsto u poređenju sa standardnim staklima.

Svjetlost i sunčevo zračenje mogu skoro neometano dospjeti u prostor, ali toplinsko zračenje može napustiti isti u samo malom obimu.

Prednosti odabira ove vrste stakla su jednostavno održavanje, ušteda toplotne energije, sprečavanje kondenzacije vlage i stvaranja leda, te povećana estetika objekta.

Čak i ovakva stakla mogu biti urađena dekorativno, u različitim bojama i uzorcima, bilo da su u pitanju ornamentna stakla ili vitraži.

Podsjećamo međutim, da s dekorativnim staklima, kako zbog estetike, tako i zbog praktičnosti, treba biti oprezan.

Krovni prozori

Krovni prozori pretvaraju potkrovlje u svijetlu prozračnu oazu. Potkrovlje ne mora biti mračni, sporedni dio kuće, već uz pomoć krovnih prozora ono može da se poveća i postane dio okolne prirode. Otvoren prostor, proširen vidik i bogatstvo prirodnog svjetla učiniće prostor ugodnim za boravak. Česta je upotreba krovnih prozora, što prostoru daje mogućnost zanimljivih svjetlosnih efekata i prozračnosti. Za naknadnu ugradnju najprikladniji su polegnuti prozori, koji leže u ravni krova. Danas se na tržištu mogu pronaći krovni prozori koji nude izlaz na krov kao i oni koji su isključivo namijenjeni za tu ulogu. Polegnuti prozor, koji je ravan s plohom krova, nije upotrebljiv za izlaženje, pa jedan od prozora mora biti uspravan. Udubina prozora ponekad će i dobro doći jer ostavlja više raspoloživog prostora, ali je ipak znatno skuplje naknadno ugrađivati uspravan prozor nego polegnuti.

Roletne, venecijaneri i grilje

Roletne su najkvalitetnija zaštita pred sunčevom svjetlošću, a ukoliko su plastificirane ili aluminijumske, one istovremeno imaju i funkciju zvučne izolacije. Mogu se ugraditi prilikom same gradnje objekta ili naknadno.

Venecijaneri, u zavisnosti od načina montaže i boje, omogućavaju ponekad čak i potpunu odbranu od sunca, te ljeti pomažu i zaštititi prostorije od zagrijavanja. Montaža venecijanera može biti izvršena po zidu, plafonu, štoku, na staklo, između stakala i na krovne kose otvore.

Grilje sa svojim tradicionalnim dizajnom obogaćuju cjelokupni izgled fasade. Moguće ih je napraviti u bilo kojoj boji i obliku, a ugradnjom grilja s pomičnim ili nepomičnim lamelama dobija se dodatna zaštita i ukras prozora i vrata.

Naposljetku, bilo da su u pitanju, drveni, aluminijumski ili prozori načinjeni od potpuno vještačkih materijala, čisti ili dekorisani, obojeni ili ne, prozori su onaj elemenat koji odaje karakter jedne kuće. 

Istorija prozora

Mada prozori već vijekovima predstavljaju otvore na zidu ispunjene staklom, na samom početku prozori su bili ovalni ili kvadratni otvori, zaštićeni nekim potpuno drugim materijalima, kao što su, na primjer, životinjska koža ili lan. Budući da je velike staklene površine postalo moguće masovno proizvoditi tek s početkom procesa industrijalizacije, tako su vijekovima prije, prozori bili ili veoma mali ili se više staklenih površina moralo spajati i, obično drvetom, povezivati u jednu cjelinu. U svakom slučaju, poznato je da su prozori drevni izum, a njihovi prikazi mogu se vidjeti još na ranim egipatskim crtežima. Tokom rimskog imperijalizma po prvi put su se pojavili stakleni prozori, a u ranim hrišćanskim i vizantijskim crkvama prozori su bili sve brojniji i često napravljeni od stakla. Islamski graditelji iz Egipta i Sirije su, takođe, razvili veoma raskošan stil pravljenja prozora koji su rijetko bili od stakla, a većinom od rezbarenog drveta. Tek u 12. i 69. vijeku je ova tehnika izrade vitraža dosegla vrhunac razvoja u zapadnoj i sjevernoj Evropi, a prozori s lukovima, koji su tokom vizantijskog perioda zamijenili četvrtaste prozore, postali su dominantna forma srednjovjekovne evropske i islamske arhitekture. 

Zavjese

Zavjese daju toplinu i čine stambeni prostor ljepšim i ugodnijim. Bilo da su u pitanju klasične zavjese od tankog i prozračnog markizeta, sve modernije lanene tkanine, ukrasne roletne od bambusa ili trakaste zavjese, one uveliko određuju izgled prozora.

Pri odabiru zavjesa najbolje bi bilo osmotriti ih ne samo danju, nego i noću. Prozori danju ne bi smjeli biti nepotrebno prekriveni i zamračeni gustim zavjesama, osim ako nije prevelika toplina od sunca.

Trebalo bi već pri kupovini da znate na koji biste ih način željeli okačiti. To zavisi od težine i količine tkanine, te o namještaju ispod prozora. U svakom slučaju, morate znati da li vam je više stalo do mira i intimnog ugođaja ili do lijepog pogleda kroz prozor. Ili i jednog i drugog! Postoji mnogo vrsta kvalitetnih i praktičnih zavjesa, koje će divno izgledati na vašim prozorima.

Vitraži

Vitraž je slika rađena od raznobojnih komadića stakla koja se danas obično izvodi na dva načina: originalnom vitraž tehnikom i tiffany tehnikom.

Originalna vitraž tehnika je izvorna tehnika izrade, gdje se koriste reljefna stakla u raznim bojama. Slike su najčešće u prirodnoj veličini sa crkvenim motivima. Tiffany tehnika je jednostavnija i jeftinija. Koriste se glatka i tanja stakla u puno nijansi boja. Rubovi se oblažu bakarnom trakom koja je ljepljiva s obje strane, te se komadi stakla slažu u cjelinu.

Vitraži imaju široku mogućnosti ugradnje u prozore i vrata, kuhinjske elemente, namještaj za kupatila itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije