Gadgets

Ep i Erikson na sudu

Ep i Erikson na sudu
Ep i Erikson na sudu

NJUJORK - Američki Epl i švedski proizvođač telekomunikacione opreme Erikson pokrenuli su uzajamne tužbe u SAD, u sporu oko patenata te švedske kompanije vezanih za LTE bežičnu tehnologiju koju Epl koristi u svojim mobilnim uređajima.

U tužbi koju je prije dva dana dostavio Okružnom sudu u Sjevernoj Kaliforniji, Epl navodi da su Eriksonove tvrdnje po kojima su njegovi patenti od "suštinske važnosti" za "Long term evolušn (LTE)" - četvrtu generaciju mobilnih mreža, ustvari pogrešne, kao i da Erikson naplaćuje prekomjerne naknade  za svoje LTE patente, piše američki list Volstrit DŽornal.

Na pomenutu tužbu, Erikson je danas odgovorio žalbom Okružnom sudu u istočnom Teksasu kako bi se utvrdilo da li je "na pravedan, razuman i nediskriminatorski način" dostavio ponudu Eplu za svoje patente LTE.

"Svakom Eplovom smartfonu ili tabletu koji ima celularno povezivanje potrebna je naša tehnologija", izjavio je direktor Eriksonovog odjeljenja za zaštitu intelektualne svojine, Kasim Alfalahi.

Sa druge strane, iz Epla poručuju da je ta kompanija uvijek bila spremna da plati pravednu cijenu kako bi osigurala prava na patente bitne za industrijske norme koji pokrivaju tehnologiju u Eplovim proizvodima.

"Nažalost, nismo mogli da se složimo s Eriksonom oko fer cijene za njegove patente, pa smo kao posljednju mogućnost zatražili pomoć suda", izjavila je portparolka Epla, Kristin Huget.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije