Gadgets

Koristite USB stik na svom Androidu

Koristite USB stik na svom Androidu
Koristite USB stik na svom Androidu

Imate veći folder koji trebate hitno pregledati na svom Android telefonu, međutim on se nalazi na USB stiku ili SD kartici?

Iako vaš smartfon posjeduje micro USB ulaz putem kojeg se puni ili povezuje sa računarom, ovaj otvor nije kompatibilan sa većinom uređaja za prenos podataka. Postoji mogućnost slanja dokumenata putem wireless-a, međutim ova metoda ne odgovara većim folderima i prilično isrpljuje bateriju telefona.

Dobra vijest je da postoji niz besplatnih softvera i jeftinih adaptera koji će vam omogućiti da prenesete željene podatke na svoj smartfon. Povezivanje USB stika i vašeg Android telefona funkcioniše putem specifikacije koja se zove USB On-The-Go ili skraćeno OTG. Ova specifikacija nije ugrađena u svaki Android telefon, tako da prvo morate provjeriti da li imate tu opciju u postavkama svog telefona. Ovo možete provjeriti i pomoću besplatne aplikacije kao što je USB OTG checker koja će skenirati vaš uređaj i veoma brzo vas obavijestiti da li vaš smartfon posjeduje potrebnu specifikaciju.

Ukoliko vaš smartfon posjeduje OTG opciju, naredni korak je kupovina OTG kabla koji se može pronaći u svim prodavnicama tehničke opreme po prilično niskim cijenama. Ovaj kabl posjeduje micro USB konektor sa jedne strane i otvor za normalni USB fleš disk sa druge strane.

Nakon provjeravanja specifikacije i kupovine odgovarajućeg kabla čeka vaš još nekoliko jednostavnih koraka. Priključite vaš USB stik u kupljeni OTG kabl sa jedne strane, a sa druge strane priključite kabl u telefon.

U vašem notification bar-u pojaviće se mala ikona sa USB simbolom što znači da je vaš smartfon uspješno povezan sa vašim USB stikom i da vam je njegov sadržaj dostupan. Sadržaju sa USB sticka možete pristupiti putem svog File manager-a, a princip funkcioniše slično kao i na običnom računaru.

Fajlove možete prebacivati, kopirati i brisati po želji, a nakon što ga prestanete koristiti trebate kliknuti na opciju „Unmount USB storage“ kako biste ga na pravilan način isključili, piše M:blog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije