Gadgets

Papirni avion kojim upravlja startfon ima i video kameru

Papirni avion kojim upravlja startfon ima i video kameru
Papirni avion kojim upravlja startfon ima i video kameru

Prva izvedba PowerUpovog upravljivog papirnog aviona realizovana je Kickstarter kampanjom još u novembru 2013. godine kada je za tadašnji projekt prikupljeno 1,2 miliona dolara.

Sada se kompanija PowerUp udružila sa stručnjacima za dronove iz kompanije Parrot, kako bi tržištu ponudili novu, unaprijeđenu verziji papirnog aviona s vlastitim pogonom i ugrađenom kamerom. Zato su pokrenuli novu kampanju prikupljanja finasijskih sredstava na Kickstarteru kako bi proizveli PowerUp avion koji sada može da leti na tri načina.

 Prvi način korištenja uređaja je tako da korisnik upravlja avionom putem svog smartfona te mu se na ekranu mobitela prikazuje slika iz perspektive kokpita aviona prikazana u realnom vremenu. Drugi način upotrebe jeste pomoću Google Cardboarda na koje se montira smartfon te se tako dobija uvjerljivija slika s kokpita, a avionom se pritom upravlja nagibima glave u smijeru u kojem želite usmjeriti avion. Treći način je letenje s autopilotom, odnosno način u kojem avion leti sam.

Avion može da leti brzinom 32 km/h i da dostigne visinu do 300 metra. Let se može snimiti, a može se snimiti i selfie prilikom polijetanja, te kamera ima mogućnost rotacije kako bi korisnik imao drugačiji pogled "iz kokpita". PowerUp FPV aplikacija dostupna je za Android i iOS smartfone.

 Trenutno je na Kickstarteru za PowerUp FPV prikupljeno već 275.000 dolara, a cilj je bio postići 100.000 dolara. S obzirom da je preostalo još 48 dana, kampanja je očito odlično počela, pa je očito da će i ovaj projekt PowerUpa biti izuzetn uspješan!

(NN, bug.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije