Gadgets

Savjesni haker vas primorava da bolje zaštitite Wi-Fi

Savjesni haker vas primorava da bolje zaštitite Wi-Fi
Savjesni haker vas primorava da bolje zaštitite Wi-Fi

Haker koji će napasti neki sistem kako bi ga učinio sigurnijim zvuči kao šala ili zaplet nekog filma, no kako se čini upravo jedan takav "savjesni haker" upada u hiljade nezaštićenih Wi-Fi routera i prisiljava njihove vlasnike da ih kvalitetnije zaštite.

Uz novu lozinku, natjeraće vlasnike i da zatvori nezaštićene komunikacijske kanale. Iako se čini kako je ovaj haker na pravedničkoj misiji, ono što radi je ilegalno.

Ovaj malware su otkrili u Symantecu, a dobio je ime "Linux.Wifatch" odnosno "Ifwatch". Širi se brzo i dosad se uvukao u više od 10.000 uređaja, uglavnom Wi-Fi routera.

"Nismo primjetili maliciozne aktivnosti. No, u pravnom smislu, ovo je ilegalno. Neko upada u kompjutere bez dozvole vlasnika", rekao je Val Sangfajbul iz Symanteca za CNN.

Ifwatch je prvi put otkriven prošle godine, a kako se čini jedina namjena mu je da očisti malware na routeru vlasnika, zatvori potencijalno ranjiv Telnet port, a potom ažurira softver i traži od vlasnika da promijeni lozinku.

Naravno, još nije poznato da li je ovo sasvim benigno. Ifwatch može pratiti šta se događa u routeru, a to potom i zabilježiti.

Iz Symanteca navode i da se autor (ili autori) koda nije posebno trudio da ga skrije, odnosno da osigura da ga drugi ne mogu analizirati.

(NN/24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije