Gadgets

Stižu baterije smartfona dvostrukog kapaciteta

Stižu baterije smartfona dvostrukog kapaciteta
Stižu baterije smartfona dvostrukog kapaciteta

Kompanija SolidEnergy Systems sprema se komercijalizovati svoju litij-metal tehnologiju 2017. godine.

Prema tvrdnji MIT-a, iduće godine nam dolazi novi tip litijskih baterija koje će omogućiti dvostruki energetski kapacitet našim pametnim telefonima, ali i električnim automobilima, dok istovremeno dolaze u istoj veličini i težini kao postojeće.

Nove litij-metalne baterije razvila je kompanija SolidEnergy Systems koja predstavlja spinoff MIT-a, a njeni stručnjaci kažu da su plod dugogodišnjeg istraživanja naučnika koji su razvijali baterije koje koriste anode od litij-metala umjesto ugljenik.

Glavni problem koji je trebalo riješiti bio je u tome što su litij-metalne baterije bile učinkovite samo pri temperaturi od 80 stepeni celzija, što je vrućina koju zasigurno ne biste voljeli osjetiti u svom džepu.

Kako bi to riješili naučnici su razvili čvrsti elektrolitski pokrov za litij-metalnu foliju koji funkcioniše pri sobnoj temperaturi. Pored toga izradili su i nezapaljivi tekući elektrolit s manjim otporom koji neće stvarati dendrite, odnosno kristale koji se pojavljuju kod nestabilne kristalizacije ili kod brzog hlađenja otopine. Krajnji rezultat njihovog rada je baterija s istom snagom kao moderne litijske ćelije, koja dolazi u pola veličine i težine u odnosu na klasičnu.

Naučnici koji su radili na ovom projektu unutar univerziteta MIT u međuvremenu su osnovali svoju kompaniju, te sada posjeduju sopstvene proizvodne pogone u kojima će od novembra 2016. početi proizvoditi baterije za dronove, dok 2017. planiraju komercijalizovati baterije namijenjene pametnim telefonima i drugoj elektronici, a 2018. će započeti proizvodnju baterija za električne automobile.

Kao primjer možemo navesti Tesla Model S automobil koji s jednim punjenjem baterija danas može prijeći oko 450 kilometara. Kada bi s istom veličinom i težinom baterijskog paketa mogao preći 900 km, mislimo da bi automobili na benzin postali naprosto smiješni.

Nadamo se da ovo neće ostati samo na obećanjima, jer je današnji tehnološki svijet naprosto gladan mobilne energije, te se bez drastičnog povećanja kapaciteta baterija ne mogu razvijati učinkoviti gadgeti, kao ni dronovi, roboti, automobili, pa čak ni avioni na pogon električne energije.

(Vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije