Hardware

Sajam interaktivne zabave od 5. do 9. avgusta u Kelnu

Sajam interaktivne zabave od 5. do 9. avgusta u Kelnu
Sajam interaktivne zabave od 5. do 9. avgusta u Kelnu

KELN - U njemačkoj sajamskoj metropoli Kelnu počeo je najveći sajam interaktivne zabave "Gamescom", meka za ljubitelje video-igara, koji će trajati do 9. avgusta.

Više od 800 izlagača iz više od 45 zemalja predstaviće na sajmu svoje nove proizvode. To je 14 odsto više nego prošle godine, što pokazuje trenutni rast te branše.

Sektor video-igara danas je postao jedan od važnijih ekonomskih faktora i to ne samo u Njemačkoj, gdje u toj branši radi više od 32.000 ljudi.

Stručnjaka je, međutim, svakim danom potrebno sve više. Potražnja za inženjerima za razvoj programa danas je premašila potražnju za inženjerima u klasičnim privrednim granama, recimo u mašinstvu, navodi DW.

Samo u Njemačkoj je prošle godine od prodaje hardvera i softvera za video-igre zarađeno 2,67 milijardi evra, a u prvih šest mjeseci ove godine, kako se dodaje, zabilježen je rast od tri odsto.

"Nijedna druga grana, nijedan drugi segment života u Njemačkoj ne razvija se toliko brzo kao segment video-igara", rekao je Markus Šenk, direktor njemačkog Saveza proizvođača interaktivne zabavne industrije.

Prodaja programa se sve češće obavlja klikom na download, odnosno skidanjem s interneta.

Registruje se i rast prodaje aplikacija. Sve više korisnika igra "u hodu" na svojim smartfonima.

Odlučujuću ulogu u prodaji igara, međutim, i dalje imaju klasični nosači, kao što su DVD ili Blu-ray.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije