Internet

Apple korisnici u Evropi dobijaju veoma korisnu mogućnost

Apple korisnici u Evropi dobijaju veoma korisnu mogućnost
Foto: Twitter / Printscreen | Apple korisnici u Evropi dobijaju veoma korisnu mogućnost

​Apple je najavio niz promjena u svojoj politici distribucije aplikacija za iOS uređaje, usljed prilagođavanja propisima Akta o digitalnim tržištima Evropske unije. Ključna novina je uvođenje funkcije "Web Distribution", koja omogućava developerima da svoje aplikacije ponude korisnicima direktno preko sopstvenih veb stranica. Ovo predstavlja značajno odstupanje od dosadašnje prakse, prema kojoj su sve iOS aplikacije morale biti dostupne isključivo preko App Storea.

Ovaj potez omogućava kompanijama i nezavisnim developerima veću fleksibilnost u distribuciji svojih aplikacija, kao i mogućnost da izbjegnu neke od naknada koje Apple naplaćuje za prodaju preko App Storea. S druge strane, korisnici će dobiti pristup širem spektru aplikacija i možda otkriti programe koji prethodno nisu bili dostupni u App Storeu.

Pored toga, Apple dozvoljava tržištima aplikacija da nude kataloge koji sadrže isključivo aplikacije razvijene od strane samih operatera tih tržišta. Ovo znači da kompanije poput Meta mogu da kreiraju sopstvena specijalizovana tržišta aplikacija unutar Evropske unije.

Da bi koristili novu funkciju distribucije, developeri će morati da se pridržavaju određenih uslova koje postavlja Apple, uključujući plaćanje fiksne naknade za distribuciju aplikacija koje prevaziđu određeni broj instalacija.

Promjene koje Apple uvodi nisu samo odgovor na pravne zahtjeve Evropske unije, već i prilika za poboljšanje tržišne konkurentnosti i inovacija u svijetu aplikacija. I dok će ove promjene donijeti nove mogućnosti za developere, korisnicima se savjetuje da budu oprezni pri preuzimanju aplikacija direktno sa interneta, s obzirom na potencijalne rizike po sigurnost i privatnost, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije