Internet

Da li znate šta znači Wi-Fi?

Da li znate šta znači Wi-Fi?
Foto: Ilustracija | Da li znate šta znači Wi-Fi?

Živimo u svijetu akronima i skraćenica, naročito u svijetu tehnologije - iOS, LiDAR, GPS... sve su to termini sa kojima se gotovo svakodnevno srećemo.

Logično je da se iza ovih akronima kriju smislene sintagme, npr. GPS je "globalni pozicioni sistem", itd. Jedna skraćenica, međutim, posebno se ovdje ističe, a vjerovatno ne znači ono što mislite - u pitanju je Wi-Fi.

Bilo da ga pišete sa crticom ili bez, Wi-Fi (ili WiFi), vjerovatno biste pretpostavili, znači nešto "bežično"(Wireless), naročito jer je ustaljeno mišljenje da Wi-Fi stoji za "Wireless Fidelity".

To sve možda ima smisla - osim što stvari i nisu takve kako izgledaju.

Vrijeme je za multitasking i nove načine za rad, igranje i održavanje kondicije na svim Samsung Galaxy uređajima.

Prije 19 godina, odnosno 2005, pisac i novinar Kori Doktorou objavio je na svom blogu intervju sa Filom Belandžerom, jednim od osnivača "Wi-Fi alijanse", organizacije koja odobrava Wi-Fi proizvode.

Belandžer je tada otkrio da Wi-Fi zapravo znači - apsolutno ništa.

"Trebalo nam je nešto atraktivnije od 'IEEE 802.11b Direct Sequence'. Unajmili smo marketinšku agenciju, smislila je deset skraćenica i ovu smo odabrali. Slogan 'Standard za Wireless Fidelity' je tek kasnije smišljen", rekao je Belandžer.

Još je otkrio i da su neke njegove kolege bile "uplašene" jer nisu razumjeli ni ime, ni čitavu priču oko marketinga. Trebalo im je neko objašnjenje, pa su smisli da to bude "Wireless Fidelity", i tako je nastao "mit".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije