Internet

Danas je Dan bezbjednosti na Internetu

Danas je Dan bezbjednosti na Internetu
Danas je Dan bezbjednosti na Internetu

Dan bezbjednosti na Internetu obilježava se u organizaciji evropske Insejf mreže, s ciljem promovisanja sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja onlajn tehnologije i mobilnih telefona, posebno kod djece i mladih širom svijeta.

Bezbjedniji dan na Internetu se ove godine obilježava pod sloganom „Odigraj svoju ulogu za bolji Internet”.

Evropski zavod za statistiku Evrostat je, najavljujući ovaj događaj, objavio da je prošle godine jedan od četiri korisnika interneta u Evropskoj uniji (EU) imao problem u pogledu bezbjednosti na mreži.

„Udio korisnika interneta u EU koji su doživjeli određene bezbjednosne probleme na mreži- poput virusa, zloupotrebe ličnih podataka, finansijskih gubitaka ili pristupa djece veb stranicama sa neprimjerenim sadržajem, 2015. godine iznosio je 25 odsto”, navodi se u izvještaju, objavljenom na zvaničnom sajtu Evrostata.

Zbog straha u pogledu bezbjednosti na netu, pojedini korisnici mreže u EU izbjegavaju da određene aktivnosti obavljaju preko interneta. Tako, gotovo jedan od njih pet lani nije kupovao onlajn (19 odsto), ili nije koristo elektronsko bankarstvo (18 procenata), a 13 odsto nije koristilo bežični internet preko mobilnog uređaja van kuće.

Zemlje u kojima su bezbjednosni problemi najčešći su Hrvatska (42 odsto), Mađarska (39), Portugalija (36), Malta (34) i Francuska (33 procenata). Najmanje problema imali su korisnici u Češkoj (10 odsto), Holandiji (11), Slovačkoj (13) i Irskoj (14 odsto), navodi se u istraživanju Evrostata.

Najčešći problem za korisnike interneta u 2015. bili su virusi ili neka druga vrsta kompjuterske infekcije (crv ili trojanski konj), a s tim problemima, koji uzrokuju gubitak podataka i vremena, lani se suočilo 21 odsto korisnika mreže u EU. Najveći procenat korisnika koji su „zakačili” virus na mreži bio je u Hrvatskoj (41 odsto), zatim u Mađarskoj (36), Portugaliji (33), Francuskoj (29), i Bugarskoj i Malti sa po 28 procenata). Nasuprot tome, najmanje problema sa zarazom kompjutera, ispod 10 procenata, imali su Holanđani (6,0 odsto), Česi (8,0) i Slovaci (9,0).

U poređenju sa 2010. godinom, u svim zemljama, osim u Hrvatskoj, pao je udio korisnika koji su zbog računara zaraženih virusom ili nekom drugom infekcijom izgubili podatke ili vrijeme. Kada je riječ o izbjegavanju nekih internet usluga iz sigurnosnih razloga, onlajn kupovinu najviše izbjegavaju Rumuni (35 odsto), Šveđani (34), Portugalci (33).

Usluge internet bankarstva zbog straha u pogledu bezbjednosti ne koristi 27 odsto Nijemaca, 26 odsto Portugalaca i 24 odsto Italijana. Od bežične konekcije na internet van svog doma najviše strahuju Holanđani (22 odsto), Letonci (22) i Španci (20 odsto), navodi se u izvještaju Evrostata.

(N.N/Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije