Internet

Društvene mreže u službi terorista

Društvene mreže u službi terorista
Društvene mreže u službi terorista

LONDON - Novi šef britanske obavještajne službe GCHK Robert Henigan optužio je američke kompanije "Fejsbuk" i "Tviter" da su postale "komandna i kontrolna mreža" za teroriste i kriminalce i da negiraju obim ovog problema.

Henigan je u tekstu objavljenom u listu "Fajnenšel tajms" istakao da su teroristi iz organizacije "Islamska država" u Siriji i Iraku "prihvatili internet" i da mrežu koriste za zastrašivanje ljudi i inspirisanje "potencijalnih džihadista" da bi im se pridružili.

On je zatražio od ovih kompanija da bliže sarađuju sa bezbjednosnim službama, tvrdeći da je vrijeme da se suoče sa "nekim neugodnim istinama" i da privatnost nije "apsolutno pravo".

Henigan je sugerisao da je, ukoliko američke tehnološke kompanije ne budu sarađivale, neophodno uvođenje novih zakona kako bi se osiguralo da obavještajne agencije mogu da prate teroriste i tragaju za njima.

Britanski dnevnik ocjenjuje da Heniganovi komentari predstavljaju do sada najoštriju kritiku upućenu američkim tehnološkim gigantima i da dolaze usljed sve većih tenzija nakon što je bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Edvard Snouden medijima dostavio povjerljive informacije o prisluškivanju građana i javnih ličnosti širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije