Internet

EU sječe Google na pola?

EU sječe Google na pola?
EU sječe Google na pola?

Rastuća zabrinutost zbog dominacije IT giganta na tržištu pretraživača, vjerovatno podgrijana i diskutabilnim poreskim praksama, dovela je do izrade plana koji bi trebalo da bar malo obuzda snagu kompanije iz Kupertina.

Kako navode britanski mediji, javni poziv da se Google "rascjepi" bi predstavljao dosad rijetko viđen i drastičan potez, ali i priličnu prijetnju za poslovanje Google - a, a piše B92.

U nacrtu plana se ne spominje nijedno ime iz IT industrije, ali je jasno da se dobar dio odnosi na Google, koji je daleko najdominantniji u pružanju usluga u sferi pretraživanja interneta sa tržišnim udjelom od 90 odsto.

Agencija Rojters navodi da se u nacrtu Evropska komisija poziva da razmotri predloge po kojima bi se razdvojili pretraživači od drugih komercijalnih servisa, što bi "bilo dugoročno rješenja za ravnotežu i konkurentnost na tržištu".

EP nema dovoljnu moć da pocjepa veliku korporaciju i rezolucija bi bila neobavezujuća, ali bi se time svakako pojačao pritisak na EK da povuče konkretnije korake protiv Google - a i drugih IT džinova, koji posljednjih godina izmiču kontroli vlasti i sve češće se spominju u negativnom kontekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije