Internet

Evo koji su novi alati zasnovani na vještačkoj inteligenciji

Evo koji su novi alati zasnovani na vještačkoj inteligenciji
Foto: Pixnio/Ilustracija | Evo koji su novi alati zasnovani na vještačkoj inteligenciji

Iako se posljednjih mjeseci, od velikog proboja generativnih jezičkih modela, najviše govori o dostignućima ChatGPT, alata zasnovanog na vještačkoj inteligenciji, koji je napravila kompanija OpenAI, neprestano se pojavljuju nove korisne platforme, koje obećavaju ubrzavanje obavljanja mnogih zadataka – od pisanja „zanimljive“ korporativne objave na društvenim mrežama, pa do stvaranja videa na osnovu teksta.

“Na crtu“ ChatGPT-u nedavno je izašla i Claude 3 porodica jezičkih modela i to iz “kuhinje“ kompanije Anthropic, čiji su osnivači nekadašnji zaposleni OpenAI-a – Dario i Danijela Amodei.

U toj “porodici“ su tri alata – Haiku, Sonnet i Opus – a njihovi tvorci tvrde da je ovaj poslednji u svojim mogućnostima prevazišao čak i naprednu verziju OpenAI-jevog modela GPT-4 u testovima koji uključuju osnovno rezonovanje, rešavanje matematičkih zadataka i znanje na nivou osnovne i srednje škole.

Anthropic se tako pridružila brojnim firmama koje su počele da usavršavaju alate zasnovane na vještačkoj inteligenciji, a mi vam predstavljamo nekoliko takvih uspješnih projekata.

Gemini

Google je napravio veliki iskorak na polju vještačke inteligencije predstavivši projekat “Gemini“, model treniran da se ponaša poput ljudi, koji bi trebalo da dodatno zaoštri debatu o potencijalnim opasnostima savremenih tehnologija.

Njegovo objavljivanje biće izvođeno u fazama, pa će manje sofisticirane verzije po imenu “Nano“ i “Pro“ odmah biti inkorporirane u četbot Bard i Google-ov Pixel 8 Pro smartfon, a kompanija obećava da će uz njih Bard biti intuitivniji i da će bolje obavljati zadatke koji uključuju planiranje.

Na Pixel 8 Pro Gemini će moći da brzo sumira snimke koje je taj uređaj napravio i daje automatske odgovore na WhatsApp-u, a kasnije i drugim servisima za slanje poruka.

Najveća prednost ovog modela vještačke inteligencije trebalo bi da bude dostupna tek naredne godine, kada Google lansira “Ultra“ model i “Bard Advanced“.

Vještačka inteligencija će, za početak, raditi samo na engleskom jeziku širom sveta, ali čelnici Google-a tvrde da će kasnije funkcionisati i na drugim jezicima.

Llama2.ai

Meta se pridružila AI trci na jedinstven način. Umjesto da pravi komercijalnog četbota, poput konkurencije, odlučila je da lansira svoj model sa otvorenim okvirom. To znači da možete besplatno da ga koristite i podešavate do određene mjere, a osmišljen je gotovo poput “open source“ modela, s tim da zapravo ne možete da zavirite u izvorni kod.

Dakle, iako je sam proces razvoja Llama2 rezervisan za programere Mete, možete na vrlo jednostavan način da vidite kako inače izgleda prilagođavanje AI alata potrebama korisnika.

Iako njegova upotreba nije uzbudljiva poput ostalih botova navedeni na ovoj listi, djeluje da će Meta tek raditi na ovom modelu i da će naći široku primjenu u budućnosti.

Grok-1

Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi svijeta i vlasnik niza moćnih kompanija poput SpaceX, Tesla i X, ušao je i u AI trku, predstavivši nedavno Grok – alat zasnovan na vještačkoj inteligenciji koji funkcioniše slično kao ChatGPT.

Međutim, za razliku od četbota kompanije OpenAI, njega ne sputavaju bezbjednosne mjere i ne oklijeva da odgovori na bilo koje pitanje, pa čak i uvrijedi korisnika, ali na duhovit način.

Pored toga što daje odgovore na različita pitanja, Grok bi jednog dana trebalo da se poveže sa „X“ platformom.

Specijalizovani AI alati

Jezički modeli već su našli primjenu u olakšavanju svakodnevnih aktivnosti, pa tako brojne kompanije sada nude raznolike alate zasnovane na vještačkoj inteligenciji.

Od kreiranja slika i video materijala do kreiranja kompletnih sadržaja za marketinške kampanje, sada postoje “asistenti“ za brojne namjene, a izdvojili smo nekoliko najistaknutijih:

Copilot

Prije nešto više od godinu dana Microsoft je ušao u AI “trku“ sa svojim Bing robotom, ali je ipak odlučio da ga rebrendira i snage usmjeri u alat pod nazivom Copilot.

Uvidjevši da će Bing teško prestići Google kao pretraživač interneta, kompanija se usredsredila na to da svojim korisnicima ponudi koristan alat za produktivnost i kreiranje sadržaja.

Najviše se koristi za kreiranje slika, jer je aplikacija besplatna, a mnogi korisnici ga koriste za programiranje, donosno pisanje koda, istraživanja i analize.

Midjourney

Jedna od najpopularnijih platformi na tržištu alata zasnovanih na vještačkoj inteligenciji je Midjourney, koji na osnovu tekstualnog upita stvara slike visokog kvaliteta.

Naročito je koristan alat za umjetnike i osobe koje se bave društvenim mrežama.

Ipak, kao i svi ostali generatori slika, Midjourney našao se na udaru kritika zbog uloge u širenju dezinformacija, nakon što su se u javnosti pojavile lažne slike hapšenja Donalda Trampa i francuskog predsjednika Emanuela Makrona kako protestuje protiv sopstvenih reformi.

Copy.ai

Još jedan alat koji je stekao popularnost posljednjih mjeseci je Copy.ai, platforma koja kreira zanimljiv sadržaj koji privlači pažnje na društvenim mrežama za samo nekoliko sekundi.

Zahvaljujući tome počela su da ga koriste mnoga preduzeća širom svijeta za svoje objave koje na pravi način komuniciraju s njihovim pratiocima, kao i marketing kampanje.

Tableau

Vještačka inteligencija može da ima raznovrsne primjene, a jedna od njih je i analiza podataka. U tom smislu, Tableau je jedan od vodećih alata na tom polju.

Ova analitička platforma za vizualizaciju podataka omogućava korisnicima da kreiraju zanimljive grafikone i tabele na osnovu unijetih podataka i to bez ikakvog iskustva u programiranju.

Murf

Murf je AI alat koji bilo koji oblik teksta pretvara u govor i to sa više od stotinu boja glasa i dijalekata na različitim jezicima.

Dizajniran je za različite stvari, kao što su kreiranje sadržaja i marketing, a nudi fino podešavanje akcenta, tona i glasnoće.

Njegovi tvorci reklamiraju ga kao alat koji može da stvara audio sadržaj bez angažovanja profesionalnih glumaca i skupe opreme.

Fireflies

Fireflies je AI alat koji pojednostavljuje pravljenje bilješki, trakskribujući glasovnu konverzaciju u realnom vremenu.

Koristeći tehnologiju za prepoznavanje glasa, kako bi “hvatao“ bilješke na sastancima, ovaj korisni asistent omogućava korisnicima da se usredsrijede na razgovor, umjesto na pisanje.

Fireflies takođe pomaže timovima da efikasnije sarađuju, pošto svi članovi mogu da dodaju komentar ili ističu važne momente u razgovoru.

Pictory

Pictory je alat za video montažu, koji brzo stvara brendirane video klipove i omogućava dijeljenje sa drugima. Izuzetno je koristan za kreatore sadržaja i zaposlene u marketingu.

Alat može da se koristi kako bi se sadržaj dužeg formata, poput blog objava, pa čak i prepiski, pretvorio u kratke, interesantne vido uratke.

On automatski može da pronađe vrijedne i interesantne momente i ukombinuje ih sa naracijom, stok fotografijama i muzikom.

(Euronews)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije