Internet

Facebook: Dozvoliti muškarcima da traže slike od maloljetnica?

Facebook: Dozvoliti muškarcima da traže slike od maloljetnica?
Foto: Ilustracija | Facebook: Dozvoliti muškarcima da traže slike od maloljetnica?

Društvena mreža Facebook priznaje da je pitanje da li bi odraslima trebalo da bude dozvoljeno da traže slike četranestogodišnjim devojčicama u njihovoj anketi bila greška.

U nedjelju društvena mreža je sprovela istraživanje u kojem je testirala ispitanike šta misle o politici sajta.

“Postoji mnogo vrsta ponašanja na Fejsbuku. Ako zamislite idealan svijet u kojem možete sami da određujete politiku sajta, da li biste podnijeli sljedeću situaciju: privatna poruka u kojoj odrasli muškarac traži četrnaestogodišnjakinji seksualne fotografije“.

Ispitanici su mogli da izberu jednu od nekoliko opcija za odgovor od “Ovakav sadržaj ne bi smio da bude dozvoljen na i niko ne bi trebalo da ga vidi“ do “Ovakav sadržaj bi trebalo da bude dozvoljen na Facebook-u i ne bi mi smetalo da ga vidim“.

U drugom dijelu nalazilo se pitanje ko bi trebalo da odlučuje o tome? Odgovori su uključivali „korisnike Facebooka koji bi donijeli pravila glasanjem i javili mreži“ do toga da samo i isključivo Facebook treba da donosi takva pravila.

Nijedan odgovor nije dozvolio korisnicima da izberu zakon o zaštiti djece.

“Ovo je glupa i neodgovorna anketa. Osim što je protivzakonita, potpuno je pogrešna i sugeriše na eksploataciju djece. Ne mogu da vjerujem da su nadležni u Facebooku dozvolili da njihova platforma toleriše ovako nešto“, rekla je Ivet Koper, direktorka Home Affairs Select Committee.

Grešku je priznao Gaj Rosen, potpresjednik produkcijskog dijela na Facebook-u

“Ankete objavljujemo da bismo razumeli kakvu politiku žele naši korisnici. Ovakva aktivnost je bila greška i uvijek će biti u potpunosti neprihvatljiva na Facebooku. Redovno sarađujemo sa vlastima ako identifikujemo pedofile. Stoga ovo pitanje nije smjelo da bude dio ankete“, rekao je on.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije