Internet

Fejsbuk će za 10 godina biti samo stara uspomena

Fejsbuk će za 10 godina biti samo stara uspomena
Fejsbuk će za 10 godina biti samo stara uspomena

LOS ANĐELES - Danas najpopularnija društvena mreža Fejsbuk (Facebook) će za najviše 10 godina biti samo stara uspomena, tvrdi analitičar Erik Džekson iz kompanije "Ajronfajer Kapital".

On ističe da je glavni problem Facebooka nemogućnost "unovčavanja" velikog broja mobilnih korisnika zbog kojih će ova kompanija sve više gubiti na važnosti i na kraju nestati poput Jahua (Yahoo!).

"Jahu i dalje postoji, zapošljava 13.000 ljudi, ali vrijednost kompanije iznosi samo 10 odsto od one koju je imala 2000", kazao je Džekson gostujući u jednoj emisiji na CNBC-u.

"Svijet se sve brže mijenja, a konkurencija se zaoštrava i jučerašnji pioniri bi lako mogli da se suoče sa nepremostivim teškoćama u pokušaju da odgovore novim izazovima", naveo je on.

Po mišljenju ovog eminentnog poznavaoca tržišta, budućnost Fejsbuka nije tako svijetla kako nam se činilo još početkom prošlog mjeseca kada se, nakon njegovog izlaska na berzu, govorilo da bi mogao da dostigne vrijednost od 200 milijardi dolara.

Prema Džeksonu, Gugl (Google) i Jahu su predstavnici prve generacije Interneta, prvenstveno orijentisane prema indeksaciji mreže, dok je druga, u koju spada i Fejsbuk, fokusirana na njenu "društvenost".

Pojavom Fejsbuka, značaj Jahua je uveliko umanjen, a to će se desiti i sa Fejsbukom nakon dolaska treće generacije kompanija koje će biti usredsređene na mobilne platforme i zaradu od istih.

Džekson pritom podsjeća da se zvijezde prve generacije gotovo nikada nisu uspjele da se prilagode promjenama koje su donijele kompanije druge generacije i to urpkos tome što su raspolagale neograničenim finansijskim sredstvima.

Najbolji primjer za to su Jahu, koji svakim danom tone sve dublje, te Gugl koji se bori da opstane u sjenci Fejsbuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije