Internet

Google Chrome dobija novu funkciju upozorenja za URL-ove

Google Chrome dobija novu funkciju upozorenja za URL-ove
Foto: N.N. | Google Chrome dobija novu funkciju upozorenja za URL-ove

Jedna od novih funkcija, koje stižu u Google Chrome, jeste upozorenje koje Google naziva "Lookalike URLs", a termin se koristi da definiše adrese sajtova koje su veoma slične poznatim domenima.

Na primjer, Lookalike URL-om se može smatrati benchm4rk.rs, što je slično benchmark.rs i može se koristiti za maliciozne radnje, poput phishinga. Međutim, svrha Google-ovog upozorenja neće biti blokiranje phishing prevara, jer su ovakve zaštite već dio Chrome-a.

Umjesto toga, nova funkcija će omogućiti učitavanje sumnjivog sajta, ali će ispisati obvavještenje u vrhu ekrana, kako bi korisnik bio siguran da ne želi da posjeti pravi/popularni sajt.

Funkcija se trenutno testira, kao deo Canary verzije Chrome-a, a u pitanju su rani buildovi budućih ažuriranja pregledača. Ukoliko ne bude problema, očekuje se da će stabilna verzija uskoro biti promovisana.

Google planira da koristi Lookalike URL-ove, bazirano na Chrome algoritmima, a kompletna detekcija domena se vrši lokalno. Na ovaj način će se smanjiti šteta koju bi potencijalno opasni sajt mogao uzrokovati odmah nakon kucanja URL-a.

(NN/benchmark)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije