Internet

Google će pojesti samog sebe?

Google će pojesti samog sebe?
Google će pojesti samog sebe?

Prije skoro 10 godina italijanski digitalni umjetnici Paolo Ćirio i Alesandro Ludoviko lansirali su ambiciozni i subverzivni projekat: razvili su mrežu lažnih web stranica koja je generisala prihod pomoću "Googleove" oglasne platforme, AdSensea, a potom taj novac koristili da kupuju akcije samog Googlea - efektivno time tjerajući pretraživačkog giganta da "jede samog sebe".

Na taj način su dali hrabar komentar na čitav korporativni deoničarski kapitalizam koji se nalazi svuda oko nas, piše Telegraf.

Tada su izračunali da će im ovo poći za rukom za 202.345.117 godina, ali - tvrdili su - ako se i vi uključite u akciju onda smo malo bliži. A ako bi 10 miliona ljudi učestvovalo, sve bi se završilo relativno brzo.

Šta na kraju sa "Googleom", ako bi im ovo pošlo za rukom? Tvorci projekta bi ga "vratili narodu", šta god to značilo, i kako god to mislili da izvedu.

Hans Bernard, još jedan od učesnika cijele akcije, tvrdi da je projekat - koji se i zvanično zove "Google Will Eat Itself" - autokanibalistički sistem. Postoji oko 50 skrivenih web sajtova nakrcanih "Google" oglasima koji redovno generišu klikove putem armije strogo kontrolisanih onlajn botova.

"Ovo nije previše teško ako posjedujete tehničko znanje. 'Googleov' sistem nije savršen", kaže Bernard i dodaje da je trik tome da svaki pojedinačni bot ostane ispod praga lažnih klikova koje sistem prepoznaje.

Na kraju svakog mjeseca "Google" im isplaćuje pozamašnu sumu novca a oni taj novac prebacuju na tajni račun u švajcarskoj banci. Kada ima dovoljno keša da kupe neku akciju "Googlea", oni to i urade. Dok su se bavili ovim projektom kupili su 819 akcija, a pošto svaka vrijedi 495.01 dolara, to znači da ova mala družina trenutno posjeduje 405.413,19 dolara!

Na ideju su došli jer su željeli da upute poruku i da gromoglasno kažu svoje mišljenje o tajnovitoj strukturi moći web ekonomije.

"Zanimljivo je kako je ovaj projekat sada ponovo postao viralan, nakon skoro deset godina od kako je počeo sa radom", kaže Paolo Ćirio.

Ovo ne treba da čudi. Sve agresivnije ponašanje giganta iz Mauntin Vjua u skupljanju podataka o svojim korisnicima, apsolutna integracija vašeg weba sa Androidom (dovoljno da potražite Kaljari na svom računaru, ako ste ulogovani na "Google", pa da vas Google Now na mobilnom telefonu izvještava o posljednjim rezultatima i vijestima u vezi ovog tima Serije A), te umiješanost ove korporacije u špijuniranje sprovedeno od strane NSA, zabrinulo je mnoge ljude širom svijeta.

Istovremeno, ovo je dovelo do rasta njegove popularnosti: takozvani Googleov paradoks.

Ipak, priznaju da više ne vode pretjeranog računa o stanju GWEI.

"Projekat i dalje postoji, i dalje koliko-toliko radi, ali se više na bavimo time. Produžili smo dalje. Prestali smo zato što je postalo previše zahtjevno. 'Google' je počeo da mi zatvara AdSense naloge koje sam koristio, na kraju je počeo da me detektuje čak i prije (!) nego što otvorim nalog, na jeziv način. Mogao sam da smislim nove načine, ali to bi značilo da bih morao potpuno tome da se posvetim u jednom beskonačnom ratu s njima", kaže Ćirio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije