Internet

Grafika i nije bila neka, ali ovo je prva videoigra (VIDEO)

Grafika i nije bila neka, ali ovo je prva videoigra (VIDEO)
Grafika i nije bila neka, ali ovo je prva videoigra (VIDEO)

Današnje igre grafikom su se toliko približile stvarnosti da je ponekad teško pogoditi radi li se o fotografiji ili sceni iz neke najnovije simulacije. Iako je pravi razvoj zabavnih igara krenuo tek '70-ih godina prošlog vijeka, prve igre nastale su dvadesetak godina ranije.

William Higinbotham i Robert Dvorak na današnji dan 1958. godine predstavili su igru 'Tennis for two' (Tenis za dvoje). Simulator tenisa pokretan je na analognom računaru Donner uz korištenje osciloskopa i dva kontrolera. Svoju igru prikazali su posjetiocima Brookhaven laboratorija u kojem su radili, a nekoliko stotina ljudi zaigralo je njihov tenis.

Igrači su kontrolorima mogli upravljati uglom kojim udaraju loptu i prebacuju je preko mreže, a lopta je mogla i udariti mrežu.

Iako ovo nije bila prva igra koja je napravljena uz korištenje grafičkog prikaza, smatra se da je ovo prva prava igra koja je napravljena samo zbog zabave, a ne kao tehnološka demonstracija ili istraživački alat.  Godinu kasnije Higinbotham i Dvorak su prikazali napredniju verziju igre, s većim ekranom i novitetima u kretanju loptice.

Najranijom poznatom interaktivnom elektronska igrom smatra se uređaj koji simulira artiljerijsku paljbu koja gađa svoj cilj na CRT ekranu, spojenom s osciloskopom, a kojim se upravlja preko prekidača. Ovo je bio potpuno analogni uređaj bez memorije ili programa. Patentirali su ga Thomas T. Goldsmith i Estle Ray Mann 1947. godine, a sve je ostalo na nekoliko ručno izrađenih prototipova. Prva javno prikazana elektronska igra bila je verzija krstić-kružić igre Bertie the Brain koju je izradio Josef Kates.

(24.sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije