Internet

Gugl gasi informativni servis u Španiji

Gugl gasi informativni servis u Španiji
Gugl gasi informativni servis u Španiji

MADRID - "Gugl" je saopštio da će zatvoriti svoj informativni servis u Španiji sljedeće sedmice zbog novog zakona koji omogućava izdavačima da zatraže nadoknadu od pretraživača za korištenje njihovog sadržaja.

Internetski gigant je saopštio da, zbog novog zakona, servis "Gugl njuz" više nije održiv i da će "sa velikom tukom" ukloniti španske izdavače iz ovog servisa i ugasiti ga 16. decembra.

"Novi zakon predviđa da izdavači naplate od `Gugl njuza` prikazivanje čak i najmanjih odlomaka njihovog sadržaja, bez obzira na to da li oni sami to žele ili ne", saopštila je kompanija.

"Gugl njuz" ne prikazuje reklame i ne ostvaruje prihode, napominje se u saopštenju.

Izdavači u zemljama poput Njemačke, Francuske i Španije založili su se za usvajanje novih nacionalnih zakona o autorskim pravima, koji bi primorali "Gugl" i ostale pretraživače interneta da plaćaju nadoknade kada prikazuju odlomke njihovih informativnih tekstova.

Ovi zakoni propisuju da izdavači, koji žele da se njihov sadržaj i dalje prikazuje u rezultatima pretrage, daju "Guglu" izričitu dozvolu za takav postupak.

"Gugl" je reagovao zahtjevom da ga izdavači oslobode bilo kakve odgovornosti za plaćanje nadoknada prema tim zakonima. Novi španski zakon, koji stupa na snagu u januaru, onemogućava "Guglu" takav potez.

Najveći njemački izdavač "Aksel Špringer" odustao je od namjere da blokira "Gugl" poslije eksperimeta sa konzorcijumom "VG medija", koji okuplja oko 200 njemačkih izdavača.

Nakon što je "Guglu" bilo zabranjeno da prikazuje sadržaje medija iz ove grupe, posjeta njihovim veb sajtovima je drastično opala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije