Internet

Zabranjeno skidanje video ili pjesmu s YouTuba i Facebooka

Zabranjeno skidanje video ili pjesmu s YouTuba i Facebooka
Zabranjeno skidanje video ili pjesmu s YouTuba i Facebooka

Da li ćeš zapasti u probleme sa zakonom zbog toga što si sa Interneta preuzeo ili na njemu objavio autorsko delo za koje nisi vlasnik autorskih prava, zavisi od toga šta je vlasnik prava dozvolio, a šta ne.

Besplatni programi (freeware), filmovi i muzika koje su njihovi autori (ili vlasnici — recimo, producentske kuće) namenili distribuciji bez ograničenja, mogu se slobodno razmenjivati. S druge strane, neovlašćeno postavljenje (upload) na internet adresu, ka drugom korisniku, ili preuzimanje (download) sadržaja na sopstveni računar predstavlja krivično delo za koje su propisane poprilično visoke kazne.

Borbu protiv internet piraterije sprovodi Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Šta je tačno zabranjeno?

Krivični zakonik tačno navodi šta se ne sme raditi sa filmom, video snimkom, muzikom i drugim zvučnim zapisima, slikama, grafičkim softverom, operativnim sistemima, raznim računarskim aplikacijama i drugim autorskim delima za koja nisi vlasnik autorskih prava, odnosno ukoliko ti vlasnik prava nije odobrio te postupke.

Zabranjeno je:

  • objavljivanje i javno saopštavanje — ovo podrazumeva upoznavanje „trećih“ osoba sa zaštićenim sadržajem;
  • snimanje, praktično — beleženje u elektronskom obliku;
  • umnožavanje — pravljenje kopija (ovo podrazumeva i download na računar);
  • stavljanje u promet, to jest, omogućavanje drugima da preuzmu autorsko delo; u kontekstu piraterije na Internetu, ovo u praksi obično podrazumeva upload na neki odtorrent sajtova;
  • držanje u nameri stavljanja u promet;
  • uvoz, proizvodnja, prodaja, reklamiranje i upotreba sredstava ili uređaja čija je namena uklanjanje tehnoloških mera za sprečavanje povrede autorskih prava.

Za svaku od ovih aktivnosti može se izreći kazna zatvora u trajanju do tri godine; ako se nešto od toga preduzima u nameri pribavljanja imovinske koristi, propisana je kazna do pet godina zatvora.

Kako da znaš da li su distribucija i preuzimanje dozvoljeni?

U nekim slučajevima jasno je da nosilac autorskih prava nije dozvolio nijednu od navedenih aktivnosti. Na primer, snimanje, „šerovanje“ (deljenje — share) i preuzimanje kopije igranog filma visoke produkcije koji je upravo počeo da se prikazuje u bioskopima svakako su zabranjeni. U slučaju sumnje potraži pravila korišćenja (terms of use, copyright). Njih možeš naći na internet sajtu nosioca prava; ako toga nema, možeš pokušati da stupiš u kontakt s njim.

Imaj u vidu da nećeš biti oslobođen odgovornosti ako se nisi upoznao sa uslovima korišćenja koji su ti bili dostupni.

Objavljivanje zaštićenog sadržaja na društvenim mrežama

Društvene mreže poput Facebooka i YouTubea imaju stroga pravila za slučaj objavljivanja i razmene autorski zaštićenih sadržaja — takvo nešto strogo je zabranjeno. Međutim, pošto je praktično nemoguće voditi računa o milionima video i audio snimaka koji se tamo svakodnevno postavljaju, moderator će reagovati tek po pritužbi autora. Ako do nje ne dođe, to jest, ako takav sadržaj opstane online, to ipak ne znači da nije došlo do kršenja zakona.

Ukoliko nameravaš da ovim putem objaviš nešto za šta nemaš autorska prava, dobra ideja je da se ogradiš tako što ćeš u propratnom tekstu navesti da ti ništa što si objavio ne pripada i da nemaš nameru da to iskoristiš u finansijske svrhe (disclamer). Tako ćeš, pod uslovom da se zaista držiš onoga što si sam napisao u tom propratnom tekstu, izbeći rizike da budeš pozvan na odgovornost zbog prisvajanja autorstva i namere neovlašćenog pribavljanja imovinske koristi od tuđeg rada, ali si i dalje odgovoran za ostale zabranjene radnje (uključujući i sam download).

Geografsko poreklo piratizovanog sadržaja

Strani autori filmova, muzike, računarskih programa i drugih autorskih dela uživaju istu zaštitu kao i domaći, ali pod uslovom da postoji međunarodni ugovor između naše zemlje i zemlje porekla tog autora, ili da je našim autorima u toj zemlji priznata ista vrsta zakonske zaštite. Pošto univerzalna zaštita autorskih prava postoji u većini zemalja, to znači da, u principu, strani državljani i kompanije kod nas uživaju istu vrstu zaštite autorskih prava kao domaći državljani i kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije