Internet

Koliko hakeri plaćaju za vaše podatke na Dark Webu?

Koliko hakeri plaćaju za vaše podatke na Dark Webu?
Foto: Ilustracija | Koliko hakeri plaćaju za vaše podatke na Dark Webu?
N.N.

Podaci poput korisničkih imena i lozinki za brojne servise poput mejlova, Facebooka, Twittera, Netflixa, podaci o bankovnim karticama, vozačkim dozvolama, pasošima i slično tražena su roba na internetu, i na Dark Webu hakeri i onlajn kriminalci plaćaju velike sume novca da se domognu tih informacija.

Sigurnosni stručnjaci kompanije Experian objavili su, na osnovu podataka s Dark Weba iz protekle dvije godine, najtraženije podatke među hakerima i kriminalcima, kao i njihove cijene. 

Svote koje se najčešće plaćaju za podatke iznose od jednog do 2.000 dolara. Za jedan dolar prodaju se podaci o identifikacionom broju (social security broj u SAD) i uopšteno korisnička imena i šifre za nefinansijske servise. 

Ovakvi podaci, odnosno korisnička imena i šifre za servise za plaćanje poput npr. Paypala kupuju se po cijeni od 20 do 200 dolara, dok se informacije o kreditnim ili debitnim karticama plaćaju od 5 do 110 dolara – cijena s CCV brojem skuplja je za 5 dolara, a za 15 dolara više prodaju se i ostali podaci o banci koja je izdala te kartice. 

Podaci za pretplatničke servise prodaju se po cijeni od 1 do 10 dolara, 20 dolara koštaju informacije o vozačkoj dozvoli, dok za 30 dolara može da se dobije paket informacija o korisnicima (identifikacioni broj, adresa i drugi hakerima zanimljivi podaci). 

Malo veće sume potrebno je izdvojiti za informacije o diplomi (između 100 i 400 dolara), medicinskim podacima (do hiljadu dolara, u zavisnosti o kakvim je podacima riječ), dok se najbolje kotira američki pasoš koji se na Dark Webu plaća između 1.000 i 2.000 dolara. 

Ono što je važno napomenuti jeste da je veliki broj prevara počinjen upotrebom podataka ukradenih prije dvije do šest godina, tako da je izuzetno važno menjati šifre i koristiti složene šifre. Takođe, treba biti vrlo oprezan kada su u pitanju podaci koji se objavljuju na društvenim mrežama jer npr. ako imate otvoren profil na Facebooku i objavljujete mnogo informacija, samo na osnovu toga mogu da se saznaju podaci o rođendanima vas i vaših bližnjih, o imenima djece, adresi na kojoj stanujete i brojni slični podaci kojima nije mjesto na internetu, naročito ne na javnim profilima na Facebooku, prenosi FoxNews.

(Zimo.dnevnik.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije