Internet

Merkel-Šluc dogovor: Priznaćemo esport kao sport

Merkel-Šluc dogovor: Priznaćemo esport kao sport
Foto: Esports Observer | Merkel-Šluc dogovor: Priznaćemo esport kao sport

Prošlo je više od 3 mjeseca kako su u Njemačkoj održani savezni izbori, a vlada u zemlji još uvijek nije formirana, i pregovori su, prema riječima same Angele Merkel, veoma teški i ne nazire im se kraj.

Ipak, izgleda da je po pitanju jedne stavke, one koje svijet esporta najviše interesuje, postignut dogovor.

Naime, načelno je dogovoreno u koaliciji da će se raditi na tome da se esport zakonom prizna i zaštiti kao sport, i da se shodno tome teži ka olimpijskoj perspektivi esportova.

Doroti Bar, predstavnica stranke Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, koja je dio koalicije Angele Merkel, je izjavila da “Želimo da damo esportu veći publicitet koji zaslužuje. Kompetitivni gejming treba da bude priznat i regulisan zakonskim mjerama kao sport i da teži ka olimpijskom priznanju”. Interesantno da ovo dolazi iz stranke koja važi za desničarsko-konzervativnu, sa prisnim vezama sa Rimokatoličkom crkvom.

Priznavanje esporta kao sporta na državnom nivou omogućilo bi mnogo laške funkcionisanje esport organizacija, smanjivanje troškova i mogućnost konkurisanja za neke fondove koji su im trenutno nedostupni, ali isto tako i zaštitilo profesionalne esportiste čiji su statusi još uvijek neregulisani i često predmet zloupotrebe i lošeg menadžmenta.

Esport je već zakonski priznat kao sport u mnogim državama svijeta, poput Rusije, Južne Koreje, Finske i Francuske, a u toku su procesi ove regulacije i u mnogim drugim zemljlama svijeta.

Esport je prošle godine imao publiku od skoro 260 miliona ljudi i vrijednost od preko 1,5 milijardi dolara.

(Klan RUR/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije