Internet

Muzičari traže od YouTube milijardu dolara

Muzičari traže od YouTube milijardu dolara
Muzičari traže od YouTube milijardu dolara

YouTube će se suočiti sa tužbom u iznosu od milijardu dolara od strane Farela Vilijamsa, grupe Eagles i drugih muzičara, koji zahtevaju uklanjanje oko 20.000 spotova sa ovog kanala.

Irving Azof, osnivač asocijacije Global Muisc Rights, koja zastupa preko 40 umjetnika među kojima su Farel Vilijams, Kris Kornel, Smoki Robinson, Džon Lenon, Eagles, tvrdi da YouTube nema prava za hiljade pjesama koje se nalaze na tom servisu.

Iako je YouTube pregovarao i sklopio dogovore sa mnogim izdavačkim kućama, Azof kaže da to nisu uradili sa samim izvođačima. On je izjavio da muzičari koje zastupa žele da tuže baš YouTube, jer su za razliku od drugih striming sajtova, oni "najmanje kooperativni", piše B92.

Ipak, Google, koji planira da lansira Music Key, muzički servis koji će sledeće godine biti konkurencija sličnim sajtovima Spotify i Pandora, tvrdi da na osnovu prethodnih dogovora YouTube posjeduje prava za većinu pjesama.

Međutim, advokat asocijacije Global Music Right Hauard King, rekao je da YouTube nije dostavio na uvid te ranije dogovore.

Magazin NME je pokušao da kontaktira YouTube povodom ovog pitanja, ali nisu dobili nikakav odgovor.

U međuvremenu, pitanje prava muzičara kada je riječ o striming servisima bilo je predmet mnogih diskusija. Tako je početkom mjeseca objavljen podatak da je singl "Happy" Farela Vilijamsa na servisu Pandora tokom 2014. godine bio preslušvan 43 miliona puta, od čega je muzičar zaradio samo 2.700 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije