Internet

Nadzorni odbor "Mete" naredio ukidanje zabrane jedne riječi

Nadzorni odbor "Mete" naredio ukidanje zabrane jedne riječi
Foto: Ilustracija | Nadzorni odbor "Mete" naredio ukidanje zabrane jedne riječi

MENLO PARK - Nadzorni odbor kompanije "Meta" koja posjeduje mreže Fejsbuk, Instagram i WhatsApp, odlučio je da treba ukinuti zabranu upotrebe riječi ''šahid“, odnosno ''mučenik“ na arapskom.

Savjetodavni odbor je saopštio "Meti" da zabrana ove riječi ograničava slobodu govora, kao i da je zabrana nepotrebna, prenosi Al Džazira.

Kompanija je priznala da je sadržaj s terminom ''šahid“ više uklanjanjan prema politici moderiranja nego bilo koja druga riječ ili fraza na platformama "Mete".

Politika moderiranja sadržaja smatra da se izraz "šahid" koristi kao pohvala kada se pominje u vezi sa organizacijama koje su uključene na njenu listu opasnih organizacija i pojedinaca (DOI). Odluka nadzornog odbora dolazi nakon uzastopnih kritika upućenih "Meti" zbog pristupa sadržaju koji objavljuju arapski govornici.

U decembru prošle godine, organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je objavila izvještaj u kojem se zaključuje da su "Metine" politike moderiranja dovele do cenzure sadržaja koji se odnosi na nastavak izraelsko-palestinskog sukoba. U izvještaju ova grupa za ljudska prava je otkrila je da je "Meta" zloupotrebila svoju politiku DOI da ''ograniči legitiman razgovor o konfliktu između Izraela i palestinskih oružanih grupa“.

Nezavisna istraga koju je grupa pokrenula 2021. otkrila je da su politike moderiranja sadržaja kompanije ''imale negativan uticaj na ljudska prava palestinskih korisnika“ i da su negativno uticale na ''sposobnost Palestinaca da dele informacije o svojim tekućim iskustvima”.

Nadzorni odbor je osnovan 2020. i finansira ga "Meta", ali radi nezavisno od kompanije. Kada Facebook i Instagram donesu odluke da uklone određeni sadržaj sa svojih platformi, "Meta" može zatražiti od odbora da pregleda te odluke, posebno kada izazivaju kontroverzu, a zatim odbor daje preporuke i donosi odluke vezane za sadržaj "Metinih" platformi, prenosi Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije