Internet

Napravljena interaktivna mapa planinskih vrhova u BiH

Napravljena interaktivna mapa planinskih vrhova u BiH
Napravljena interaktivna mapa planinskih vrhova u BiH

Od nedavno, na internetu je dostupna interaktivna mapa planinskih vrhova u BiH Planinarenje360°.

Dio je web stranice Planinarenje.ba, na kojoj se osim toga, može naći i veliki broj tekstova o kretanju, organizaciji i bezbjednosti u planini.

Dosta je razloga zašto smo pokrenuli ovaj projekat, kažu u udruženju e-Mreža.

Na prvom mjestu, želimo podijeliti predivne vidike, koji su do sada bili rezervisani samo za oči planinara. Sada, čak i oni koji ne vole napuštati udobnost svoga doma mogu vidjeti kako izgleda horizont sa vrha Prenja, Maglića ili neke druge Bosanskohercegovačke planine..

Osim toga, olakšaćemo snalaženje i planinarima početnicima kojima orjentacija ne ide baš najbolje i teško prepoznaju planine na horizontu.

Nudimo vam dosta alata koje će vam olakšati kretanje po ovoj virtuelnoj planinarskoj turi:

Bijele strelice na horizontu koje označavaju planinske masive, crvene strelice označavaju vrhove, mapa sa ucrtanim lokacijama svih panorama, kompas koji olakšava orijentaciju…

Pored svega, ovaj projekat nudi i savremeni način predstavljanja Bosne i Hercegovine kao destinacije za planinski turizam u kojem se danas krije veliki potencijal.

Svaka od ovih panorama je na web stranici propraćena sa reportažama sa planinarskih tura koje smo imali na ovim lokacijama. Za sada je dostupno oko 60 panorama sa 13 planina i njihov broj stalno raste, kažu u Udruženju e-Mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije