Internet

Nešto više od dvije trećine domaćinstava u BiH ima pristup internetu

Nešto više od dvije trećine domaćinstava u BiH ima pristup internetu
Foto: Ilustracija | Nešto više od dvije trećine domaćinstava u BiH ima pristup internetu

U BiH u ovoj godini oko 69,2 odsto domaćinstava ima pristup internetu, što je više za 3,2 odsto nego prošle godine, dok 63,8 odsto domaćinstava ima pristup računaru, što je više za 0,2 odsto u odnosu na 2017.

Prema istraživanju Agencije za statistiku BiH, 24,2 odsto ispitanika nisu nikad koristili internet, 70,1 odsto su zadnji put koristili internet u posljednja tri mjeseca, 1,7 odsto je zadnji put koristilo internet prije više od tri mjeseca a manje od godinu dana, a četiri odsto ispitanika je zadnji put koristilo internet prije više od godinu dana.

Od onih koji su se izjasnili da su zadnji put koristili internet u posljednja tri mjeseca, 83,3 odsto su naveli da su to činili putem mobilnog telefona, 54 odsto putem računara /desktopa/, 42,2 odsto putem laptopa, 11,4 odsto putem tableta, a 1,2 odsto ispitanika su koristili internet putem ostalih uređaja.

Najčešći razlog korištenja interneta u privatne svrhe za 80,3 odsto ispitanika je telefoniranje putem interneta i video poziv, za 73 odsto to je pronalaženje informacija o proizvodima i uslugama, dok se 65,7 odsto ispitanika izjasnilo da internet koriste za učešće na društvenim mrežama.

Kada je riječ o najčešćoj vrsti proizvoda naručenih putem interneta, 58 odsto se odnosi na odjeću i sportsku opremu, 16 odsto na stvari za domaćinstvo, a 11,5 odto na elektronsku opremu.

Istraživanje je vršeno na uzorku od 9.043 domaćinstva, a podaci su prikupljeni kombinovanim metodama, putem telefonskog anketiranja i anketnog upitnika metodom licem u lice.

Za ova istraživanja su uključena samo ona domaćinstva koja imaju bar jednog člana koji ima između 16 i 74 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije