Internet

Netflix otkriva snagu naslovne slike

Netflix otkriva snagu naslovne slike
Netflix otkriva snagu naslovne slike

U svijetu u kojem je izbor sadržaja ogroman, vrlo je teško doći do gledalaca i privući ih ka svom sadržaju, pa su se u Netflixu time odlučili dodatno pozabaviti.

Već više od dvije godine, kako kažu na svom blogu, tim istraživača radio je na tome da pronađe način kako da predvide šta njihovi gledaoci žele gledati, odnosno na koje naslovne slike, od mnoštva ponuđenih, će prije kliknuti.

Ovo je istraživanje zasnovano na činjenici da čovjeku treba oko 13 milisekundi da procesira ugledanu sliku, te da prosječni gledalac provede tek 1,8 sekundi u razmatranju svakog ponuđenog naslova na ovoj streaming usluzi. U sklopu ovog projekta otkriveno je da korištenje boljih slika koje predstavljaju video sadržaj značajno utiče na reakcije korisnika i vrijeme provedeno u gledanju tog sadržaja.

Ostale pouke izvučene iz istog istraživanja govore u prilog korištenju snažnih emocija na slikama, prikazivanju negativaca, kao i manjeg broja likova na fotografijama. Sve ovo dovodi do više klikanja na slike koje prate ova (i druga) pravila. Takođe je dokazano da svaka zemlja ima svoje preferencije, pa Netflix ne može računati da će ista slika koja predstavlja neki film ili seriju biti jednako uspješna u privlačenju gledalaca u cijelom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije